Cyberhelden of criminelen: dit is het salaris van een professionele hacker. Het wordt steeds populairder.

De kans is groot dat je bij het woord ‘hacker’ aan de duistere kant van het internet denkt. Er bestaan inderdaad criminelen die hun vaardigheden gebruiken voor het eigen gewin, maar er bestaan ook ethical hackers. Dit zijn de goede hackers.

Wil jij nou hacker worden? Lees dan gauw verder.

Bedrijven over de hele wereld zijn op zoek naar deze professionele hackers om hun systemen te beschermen tegen cyberaanvallen en datalekken. Tegenwoordig is ethical hacker, oftewel ethische hacker in het Nederlands, een erkend beroep. Je kunt online rechtstreeks een zelfstandige (zzp) professionele hacker inhuren of je kunt er een vinden via een gespecialiseerd bedrijf.

Een Ethisch hacker heeft als doel aan te tonen dat de beveiliging van het netwerk niet goed genoeg is of om illegale informatie te bemachtigen. Veelal vinden Hackers het een sport om beveiligde netwerken te kraken om zo aan te tonen dat deze niet goed beveiligd zijn en een eventuele oplossing te kunnen bieden.

De black hat hacker of cracker type hacker begeeft zich in de criminaliteit en dit zijn degenen die het negatieve imago aan Hacken geven. Binnen de gemeenschap van Hackers is er een onderscheid tussen Hackers en crackers. Hackers hebben vaak goedbedoelde handelingen en zetten hun kennis constructief in. Crackers handelen vanuit crimineel of ideologisch oogpunt. Crackers proberen hun activiteiten soms te verbergen door zich als Hacker voor te doen.

Hackers worden vaak als iets negatiefs gezien, maar het zijn vaak goede programmeurs die het als een intellectuele uitdaging zien om aan technische beperkingen te kunnen ontsnappen. Het zijn veelal mensen die het programmeren zo goed beheersen dat zij zonder moeite een programma kunnen schrijven, met behulp van de beschikbare middelen oplossingen kunnen bedenken tegen fouten, het lekken van informatie en andere problemen en beveiligingslekken kunnen laten zien en deze kunnen verhelpen. In dit opzicht is de taak van de hacker erg belangrijk, maar doordat sommigen hier misbruik van maken en illegaal informatie vergaren, krijgt de functie van Hacker een negatieve bijklank.

De Hacker heeft vaak een HBO of WO opleiding gevolgd op het gebied van computertechniek en programmeren. Deze opleidingen duren meestal twee tot vier jaar.

Sommige Hackers werken hobbymatig, maar soms worden hackers dus ook door bedrijven ingehuurd en verrichten betaalde diensten.

Wat verdien je dan eigenlijk als hacker? Gemiddeld zo,n 27 euro per uur en 4500 bruto per maand. Meer dan bij de meeste banen dus. Als zzp’er kan je wel 80 euro per uur vragen.

Op zoek naar een baan als hacker? Bekijk dit eens.


Previous articleDe beste banen voor introverte mensen. Benieuwd?
Next articleHet beroep loopbaanadviseur. Wat zijn de competenties van een goede loopbaanadviseur?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here