De 4 grootste mythes over het starten van een eigen onderneming. Lees hier meer.

myrthes starten eigen onderneming

Bij het starten van een bedrijf krijg je veel te horen over wat je allemaal moet doen, maar veel dingen kloppen helemaal niet of zijn overdreven.

1.Om een bedrijf te starten heb je veel geld nodig

Dat is een grote fabel. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Bij het starten van een BV of een eenmanszaak wordt er geen startkapitaal gevraagd. Als je bijvoorbeeld een kapsalon gaat openen heb je wel wat investeringsgeld of een lening nodig ja, maar begin jij met een webshop of met een online blog dan heb je echt geen grote kapitalen nodig. Je kan wel uiteindelijk wat geld investeren in jouw webshop of online blog om zo groter te worden. Bijna elke onderneming heeft wel marketing nodig.

Daarnaast zijn er veel beroepen die je perfect kan uitoefenen, zonder dat je grote investeringen of leveranciers voor nodig hebt. Denk hierbij aan freelancers en marketeers.

2.Zonder ondernemingsplan kan je niet starten met je bedrijf

Een ondernemingsplan geeft jou duidelijkheid welke zaken en plannen belangrijk zijn. Het helpt je om jouw plannen concreet te maken. Voor een lening bij de bank zal je met een ondernemingsplan moeten komen, maar begin jij klein. Bijvoorbeeld dus met een webshop of online content website? Dan heb je echt geen ondernemingsplan nodig.

Dat hadden wij ook niet. Gewoon een concept en een idee. Nu zijn we wel meer aan het kijken wat de verdienmodellen zijn, welk blog meer oplevert en hoe we meer kunnen verdienen uiteindelijk.

Maar ben jij goed in ondernemingsplannen schrijven, waarom niet? Het kan zeker geen kwaad.

3.Je moet eerst een opleiding volgen voordat je kan starten met je bedrijf

Steve Jobs is het grote voorbeeld van iemand die zonder opleiding een succesvol bedrijf is gestart. Maar ook Nederlandse internethelden zoals Jia Ruan en Jacko Meijaard zijn succesvol op het web en dat zonder opleiding.

Ook zonder gestudeerd te hebben, kan jij producten en diensten aanbieden. Natuurlijk kan een opleiding handig zijn en wekt het meer vertrouwen op wanneer je jouw diensten aanbiedt.

Er wel een aantal beroepen die verplicht zijn om een opleiding voor te hebben. Lees hier meer daarover.

4.Je moet precies weten wat je gaat doen

Weet je nog niet precies wat je wilt doen? Laat je niet weerhouden om een eigen bedrijf te starten. Het starten van een eigen bedrijf kan ook zonder dat je precies weet wat je wilt doen.

Een plan is altijd een goed idee, maar je kan ook gewoon laten leiden door je gevoel en kijken hoe het loopt.

Het is wel fijn als je een begin plan hebt en een beetje weet welke kant je op wil, maar het hoeft niet helemaal uitgewerkt te zijn en kan in de loop der tijd veranderen. Wij begonnen bijvoorbeeld met 1 blog (lifeofanartist.nl) en hebben er nu 4. Dit vereist aanpassing en wat veranderingen bij de KVK.

Bron: Google, Beeld: Unsplash

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here