Hoe word ik een coach? Lees het hier.

coach worden

Hoe word ik nou een coach? Kan dat zomaar?

Steeds meer Nederlanders schakelen een coach in voor hun persoonlijke of werkgerelateerde problemen. Maar ook steeds meer Nederlanders bieden zichzelf aan als coach. Het is een vrij beroep. Iedereen mag zich coach noemen.

Maar wanneer je een gecertificeerd coach wilt worden, zoek dan een Europees NOBCO EQA practitioner gecertificeerde, Post-HBO register coach opleiding. Zoek een gecertificeerde opleiding waarin je leert coachen op de coachingsthema’s waar jouw hart ligt, met coachingsmethodieken die passen bij jouw stijl en eigenheid als coach.

Wat doet een coach precies?

Een coach begeleidt individuen en/of groepen bij het behalen van doelen. Dit kunnen erg uiteenlopende doelen zijn op persoonlijk en professioneel vlak. Vandaar ook dat er zoveel verschillende soorten coaches zijn: life coaches, business coaches, vitaliteitscoaches. .

De behoefte aan coaching is gestegen en daar spelen veel professionals op in door coach te worden. De verwachting is dat de coaching branche alleen maar verder gaat groeien. Iedereen kan in principe coach worden maar de markt krijgt steeds meer behoefte aan kwaliteit. Zorg er daarom voor dat je kunt voldoen aan deze toenemende vraag naar kwaliteit als je besluit coach te worden Dit kun je doen door jezelf goed op te leiden, beroepsgenoten op te zoeken en jezelf te blijven ontwikkelen door bijvoorbeeld zelf naar een coach te gaan.

Het is belangrijk om je te onderscheiden als coach. Er zijn verschillende methoden om jezelf te onderscheiden:

  • Kies een specialisme als je coach wordt;
  • Onderscheid je door goed vindbaar te zijn voor je doelgroep (op internet);
  • Blijf jezelf ontwikkelen door zelf een coach te nemen of je verder bij te scholen als je al een opleiding afgerond hebt;
  • Zorg voor een certificering zoals het Europese keurmerk voor beroepscoaches EIA. Daarmee bewijs je jouw kwaliteit en professionaliteit.

In principe kan dus iedereen coach worden, maar dat is eigenlijk best raar. Ik denk dat de beste coaches mensen zijn met levenservaring. Die veel hebben meegemaakt, veel hebben gezien. Wijze mensen. Dit zijn vaak de beste coaches en hier heb je inderdaad geen opleiding voor nodig. Leeftijd speelt ook wel een rol. Het is best raar als iemand van 30 iemand van 60 gaat coachen. Wat heeft diegene meer te bieden? Hoe ouder je bent, hoe meer levenservaring.

Onze missie: coach jezelf, leer jezelf dingen aan, lees boeken, artikelen, magazines, neem cursussen etc. Geen dure coach voor nodig. Coach is een beetje een trend en vaak is het niet echt nodig en betaal je een hoop geld voor niks, aldus onze mening (of eigenlijk mijn mening).

Bron: Google, Beeld: Unsplash

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here