Hoogbegaafd en werkloos. Het komt vaker voor dan je denkt. Hoe kan dit?

hoogbegaafd en werkloos

Hoogbegaafd en werkloos. Een combinatie die vaker voorkomt dat je denkt. En je denkt dan waarschijnlijk. Hoe kan dat dan? Slim, maar geen baan? Hoe kan dat? Hoogbegaafden vallen vaak buiten de boot. Te slim voor de meeste banen, ze kunnen niet met bazen boven ze werken en willen graag vaak hun eigen ding doen.  Hoogbegaafden benoemen dat zij tijdens hun werk o.a. worden belemmerd vanwege hun perfectionisme, onzekerheid, gebrek aan focus, overprikkeling, moeite met communicatie en gebrek aan gelijkgestemden. Daarnaast zijn ze snel verveeld en willen ze uitdaging. De meeste banen bieden dit gewoon niet. Vaak zijn dit hoge banen waar je niet zomaar tussenkomt. In ieder geval niet zonder papiertje en ervaring en blijkt dit nou vaak het probleem te zijn. De ervaring die ze niet hebben en nodig hebben en ook hebben ze vaak de papieren niet.

Daarnaast komen bij hoogbegaafdheid vaak andere problematiek kijken. Angst, depressie, eenzaamheid, andere manier van communiceren waardoor ze geen aansluiting vinden bij andere mensen. Ze komen vaak in de GGZ terecht en bij uitkeringsinstanties. Zonde van het geld en het talent.

Veel hoogbegaafden hebben een uitkering en lopen bij instellingen. Maar die mensen kunnen niks voor ze doen. Ze hebben meestal totaal geen kennis van hoogbegaafdheid en sowieso kom je met de GGZ niet veel verder. Er wordt te weinig gedaan vanuit de GGZ voor hoogbegaafden. Het wordt vaak geen eens erkend. Vaak wordt alleen gekeken naar de andere problematiek die bij hoogbegaafd komt kijken en wordt er geen aandacht verder besteed aan het talent wat er ook bij komt kijken. Het creatieve talent.

Een IQ-test of toets zegt tegenwoordig niks meer, want het is een momentopname. Je moet naar iemands levensloop kijken, naar iemands manier van praten, handelen en doen. Dat zegt zoveel meer dan een IQ-test, oftewel een moment opname.

Veel hoogbegaafden hebben nog geeneens een opleiding ,het zijn drop-outs. Met traditionele educatie hebben ze niks. Ze leren zichzelf dingen aan en ze leren anders.

Er is wel een website met vacatures voor hoogbegaafden, maar ook dit sluit niet echt aan en hebben wij niet echt als behulpzaam ervaren Het zijn geen passende vacatures en vaak 9 tot 5 banen. 9 tot 5 is niks voor hoogbegaafden en zeker niet passend bij hun levensstijl.

Hoogbegaafden hebben vrijheid nodig, hun eigen ding. Daarnaast werken ze graag in hun eigen tijd (denk aan avond/nachturen/weekenduren). De arbeidsmarkt sluit hier helemaal niet op aan. Creatieve vacatures (in creëren zijn ze vaak goed) zijn vaak tijdens kantoortijden, maar wist jij al dat hoogbegaafden vaak niet slapen omdat hun brein snachts overuren draait’? Waarom dan niet werken in de middag/avonduren? Dat heet anders denken : omdenken. Denken in mogelijkheden in plaats van problemen.

Pas de werkomstandigheden aan, aan de mens. Dan zouden er zoveel meer mensen gewoon kunnen werken. Ze zijn dan ook meestal het beste als ondernemer of in een ander vrij beroep.

Wij, Carrière Tijd zijn er voor die mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren, maar wel rete slim zijn. Die ondernemers met goede ideeën die graag hulp zouden willen hebben bij hun onderneming. Maar waar zijn die mentors dan? Waar zijn de mensen die je helpen bij een eigen onderneming zonder gelijk te veel geld te vragen? Want reintegrariebedrijven, coaches etc ze zijn er wel. Maar zijn deze ook betaalbaar?

Hoever moet je gaan totdat iemand ingrijpt en je gaat helpen bij die ideeën zodat ook jij je steentje kan bijdragen aan de maatschappij? Waar worden hoogbegaafde jongeren echt geholpen zonder kapitalen aan een coach te besteden?

Het belang van het herkennen van hoogbegaafdheid en het wat erbij komt kijken talent is groot. Deze mensen kunnen veranderingen maken, zijn vaak innovatief, zien de grotere lijn en komen vaak met briljante ideeën. Help ze hierbij in plaats van ze in een uitkeringssituatie te laten zitten.

Wij zijn er voor jullie! Be a gunner! en deel ons merk met hoogbegaafden, ambitieuze jongeren die meer kunnen dan wat ze nu doen.

Image: unsplash

Previous articleBest verdienende bloggers Nederland in 2023. wieowie?
Next articleHet vermogen van Alex Soze in 2023.. Wat verdient deze man?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here