Jeugdzorg is Big Business. Starten als zorgondernemer?

jeugdzorg is big business

Jeugdzorg is big Business. Er komen steeds meer jongeren in de jeugdzorg terecht. De wachtlijsten zijn lang. Meer jongeren in de jeugdcriminaliteit en meer jongeren in de jeugdzorg.

En dat is niet zo gek. Jongeren hebben een moeilijke tijd achter de rug en zoeken daarom meer naar hulp. Het zijn sowieso moeilijke tijden voor jongeren. Er wordt veel geëist van de maatschappij en jongeren voelen steeds meer de druk om te presteren.

Een goede tijd om een jeugdzorg business te beginnen dus! Of in ieder geval als bijvoorbeeld als zelfstandige hulpverlener in de jeugdzorg.

Maar hoe doe je dat dan?

Er starten steeds meer ondernemers een bedrijf in de zorg, variërend van verpleegkundige​ tot zorgondernemer. Waar moet je op letten en aan welke specifieke regels moet je in deze branche voldoen?

Je kunt ook zorgondernemer worden, bijvoorbeeld door een wijkteam in de thuiszorg aan te sturen of een uitzendbureau te starten. Dit gebeurt meestal als franchise. 

Wat komt er verder allemaal bij kijken?

Iedere zelfstandig ondernemer moet zich inschrijven in het register van de Kamer van Koophandel (KvK). Apart aanmelden bij de Belastingdienst is niet nodig, omdat de KvK deze gegevens na de inschrijving in het Handelsregister automatisch doorgeeft. Je krijgt een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer toegewezen en bent klaar om te ondernemen.

Als je een eigen praktijk begint, moet je een AGB code aanvragen. De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) verplicht zorgaanbieders tot kwalitatief goede zorg. De inspectie heeft hier een handige checklist voor aangemaakt, die je kunt gebruiken bij de start van je bedrijf.

Zo moet iedere zorgaanbieder een kwaliteitssysteem hebben. Hieronder vallen onder meer een klachtenregeling en een eigen zorgdossier.

Voor een aantal beroepen is een BIG-registratie verplicht. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg en in dit register staat welke handelingen je mag uitvoeren.

Er komt dus wel het 1 en ander bij het starten van een jeugdzorg business of het starten van een zorgonderneming.

Voor een jeugdzorg Business moet je ook denken aan een pand waar je de jongeren kan onderbrengen en begeleiden. Er zal dus moeten worden geïnvesteerd in vastgoed. De jongeren zijn er genoeg.

Wil jij dus graag zelfstandig hulpverlener worden of een jeugdzorg business beginnen? Vergeet dan niet dat het er wel het 1 en ander aan regelgeving bij komt kijken.

Succes!

Previous articleHBO of toch de Universiteit? Lees hier meer over de verschillen.
Next articleWelke studie past bij mij in 2024? Lees hier meer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here