Kamer van Koophandel: alles wat je moet weten als ondernemer.

kamer van koophandel

Jij wilt graag met je eigen bedrijf beginnen. Je bent er helemaal klaar voor. Maar je moet je ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Hoe werkt dit nou precies?

Iedere ondernemen moet zich inschrijven bij de KVK. Je bent een ondernemer als je producten verkoopt of diensten levert en je meer krijgt dan een symbolisch bedrag voor deze producten of diensten.

In de meeste gevallen schrijft je je in wanneer je start met jouw onderneming. Je moet je in ieder geval uiterlijk een week nadat je bent gestart met je onderneming inschrijven.

Bedenk een originele bedrijfsnaam. Iets wat bij jouw diensten/concept past. Kies een rechtsvorm. Een rechtsvorm is de juridische vorm van je onderneming. Dit kan bijvoorbeeld een bv of een eenmanszaak zijn. Op basis van je eigen situatie, kies je de rechtsvorm die het beste bij je past.

Online inschrijven:

Via de website van de KvK vul je je gegevens zo goed als mogelijk in. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens, contactgegevens en een omschrijving van het bedrijf zoals hierboven besproken. Daarna maak je online een afspraak.

De Kamer van koophandel heeft kantoren in allerlei steden in Nederland, zoals in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Groningen. Inschrijven kan bij ieder kantoor. Kies daarom het dichtstbijzijnde kantoor om je inschrijving te voltooien.

Vergeet je legitimatiebewijs niet wanneer je een bezoek brengt aan een KvK-kantoor. Je moet je tijdens de inschrijving legitimeren. Daarnaast wordt er bekeken of je aan de inschrijfvoorwaarden voldoet. Een inschrijving bij de KVK kost 50 euro. Dit kan je niet contant betalen dus hou daar rekening mee.

Als dat gedaan is komt er nog de belastingdienst om de hoek kijken:

Wanneer je je inschrijft bij de KvK wordt je ook geregistreerd bij de Belastingdienst. Dit hoe je zelf dus niet te doen. Je ontvangt dan ook direct een btw-nummer.

Je bet verplicht om een administratie bij te houden. Dit kan op vele verschillende manieren. Steeds meer ondernemers kiezen voor een online boekhouding omdat het snel, efficiënt en eenvoudig is.

Kom je er toch niet uit? Dan kan je altijd een geschikte boekhouder inhuren, maar probeer het in het begin zoveel mogelijk zelf te doen. Dit scheelt je een hoop geld.

Bron: KVK, Beeld: Unsplash

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here