Netwerkbeveiliging voor kleine ondernemers, thuiswerkers en freelancers

Een VPN is een must-have voor iedereen die het internet gebruikt, niet alleen voor gamers en mensen die geoblokkades willen omzeilen. VPN’s zijn absoluut noodzakelijk voor ondernemers die op afstand werken, telewerkers en freelancers. Als gevolg van de coronacrisis is deze groep mensen flink gegroeid.

Het is een van de weinige positieve gevolgen van deze crisis: thuiswerken komt steeds vaker voor. Waarom dit positief is? In 2021 was volgens de ANWB het aantal files ten opzichte van 2019 meer dan gehalveerd. Daarnaast heeft de productiviteit er niet onder geleden, zo ziet Microsoft Work Trend Index. Door minder kantoorruimte te gebruiken, kan bovendien energie bespaard worden.

Is extra netwerkbeveiliging nodig voor thuiswerkers?

Met meer thuiswerkers ontstaan echter ook meer gaten in de netwerkbeveiliging van veel organisaties. Grote bedrijven met hun eigen IT-afdeling hebben geweldige middelen om hun netwerk en gegevens te beschermen. En zelfs dan blijkt het soms nog moeilijk om datalekken te voorkomen. Kleine bedrijven en individuen zijn daarom een nog gemakkelijkere prooi. Het is dus niet opvallend dat het aantal cyberaanvallen op kleine bedrijven en particulieren flink toegenomen is.

Als je het netwerk van je onderneming niet voldoende beschermt, kan dit enorme gevolgen hebben voor je zaak. Meer dan de helft van kleine bedrijven overleeft een cyberaanval namelijk niet. Gelukkig kun je met een VPN veel problemen vermijden. Het zorgt namelijk voor een veilige versleutelde verbinding met je bedrijfsnetwerk via het openbare internet. Zo hebben al je werknemers, en jezelf, vanuit iedere locatie in de wereld veilig toegang tot de informatie op het bedrijfsnetwerk.

Kan ik een consumenten-VPN gebruiken voor mijn kleine onderneming?

Wanneer je een ZZP-er of freelancer bent, spreekt het voor zich dat een standaard pakketje van een betrouwbare premium VPN voldoende is.

Kleine bedrijven met een paar werknemers kunnen echter ook terecht bij commerciële VPN-diensten zoals SurfShark en ExpressVPN. De zakelijke VPN-pakketten hebben tools die eigenaren van kleine bedrijven helpen meerdere abonnementen en licenties te beheren. Je hebt dus geen hele IT-afdeling nodig om een VPN op te zetten.

Wat is het verschil tussen een zakelijke VPN en het standaardpakket?

Het doel van een zakelijke VPN is om gebruikers veilig te verbinden met het netwerk van de zaak. Je kunt meerdere gebruikers beheren vanuit een control panel en werknemers alleen toegang geven tot de informatie die zij nodig hebben voor hun werk. Door toestemmingen in te stellen en wachtwoorden te beheren, kun je de risico’s op een lek verkleinen.

Een standaard VPN-pakket voor persoonlijk gebruik is bedoeld voor één enkele gebruiker. Door middel van een app op je apparaat kun je verbinding maken met VPN-servers van over de hele wereld. Dit is handig als je alleen werkt en geen werknemers hoeft uit te nodigen op het netwerk. Je kunt op afstand veilig toegang krijgen tot je thuisnetwerk, maar het bijvoorbeeld ook gebruiken voor ontspanning door een ander aanbod van Netflix te kunnen kijken.

Voorkomt een VPN alle cybercriminaliteit?

Helaas is het niet mogelijk voor een VPN om alle vormen van cyberaanvallen te voorkomen. Technieken zoals phishing en social engineering behoren bij de meest gebruikte manieren om je data te bemachtigen. In deze gevallen heb je zelf, of heeft een medewerker, gegevens ingevuld of weggegeven aan criminelen. Een VPN kan je niet beschermen tegen menselijke fouten. Het blijft dus erg belangrijk om jezelf en je personeel te trainen in het herkennen van oplichting.

image: pexels

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here