Wat is een begeleider in de zorg? Wat doe je dan precies?

wat is een begeleider

Jij wilt misschien een begeleider worden en wilt graag weten wat dat nou precies inhoudt. Met verschillende opleidingen kan je begeleider worden. Denk hierbij aan de opleiding Sociaal Pedagogische hulpverlening, Social Work, Pedagogiek, Toegepaste Psychologie, maar er zijn er nog meer.

Een begeleider is een zorgprofessional die werkzaam is met verschillende doelgroepen, zoals kinderen en volwassen met beperkingen zoals een licht verstandelijke beperking of ernstige verstandelijke beperking mensen met psychische problemen, bejaarden, daklozen of met asielzoekers.

Al deze verschillende mensen wonen of verblijven in een woongroep, instelling of opvangcentrum. De belangrijkste taak van een begeleider is het ondersteunen en begeleiden van deze mensen. De taken van een begeleider bestaan vooral uit verzorging, observatie, ondersteuning etc. Maar het is ook wel de bedoeling dat je motiverend bent. Vaak hebben deze mensen het al moeilijk en kunnen ze wel wat extra motivatie gebruiken.

Begeleiding kan ook gezien worden als een soort coaching, gericht op het bijbrengen van vaardigheden en/of zelfredzaamheid. Ook het kunnen bieden van geestelijke en emotionele begeleiding kan belangrijk zijn als begeleider. Het licht eigenlijk aan de soort cliënten die jij begeleid. Begeleiding is wel een ruim begrip dat van toepassing is op verschillende doelgroepen, die behoefte kunnen hebben aan verschillende manieren van begeleiding. Zo is het begeleiden van mensen, die verblijven binnen de afdeling psychiatrie weer heel anders dan het begeleiden van mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook het werken met verstandelijk gehandicapten is weer erg anders dan het werken met bijvoorbeeld probleemjongeren. Het ligt allemaal aan de soort cliënten waar jij mee werkt.

Wat doet een begeleider dus allemaal?

Het begeleiden van cliënten, het ondersteunen van cliënten, het observeren, overleggen met andere specialisten, helpen met persoonlijke ontwikkeling en verzorging, het werken aan de zelfredzaamheid en last but not least: motiveren en stimuleren. Je bent eigenlijk ook wel een beetje een coach. Je bent diegene die ze helpt en de dag beter voor deze mensen maakt.

Ben jij dus een motiverend, zorgzaam en stimulerend persoon? Help jij graag anderen? Dan is dit het vak voor jou!

Je kan op een woongroep werken, maar ook als ambulante begeleider. Lees hier meer over ambulant werk. Ook ambulant kan je werken met verschillende doelgroepen.

Ben jij benieuwd wat je verdient als begeleider? Kijk hier dan eens.

Heb jij hier nou helemaal geen zin in? Ben jij meer het ondernemende type en wil jij graag geld online verdienen door middel van websites met content? Bekijk deze cursus dan eens. Het leert je alles wat je nodig hebt voor een online carrière.

Bron: Google, Beeld: Unsplash

2 COMMENTS

  1. Een vriendin van mij denkt er ook over na om een begeleider in de zorg te worden. Ze werkt graag met ouderen en kinderen om deze groepen steun te bieden. Ik ga het artikel doorsturen zodat ze meer te weten komt over de mogelijkheden om te werken als begeleider in een zorginstelling.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here