Wat is een gedragsdeskundige/wetenschapper?

wat is een gedragsdeskundige

Wil jij graag een gedragsdeskundige/wetenschapper worden? Dan moet je naar de Universiteit en de opleiding Pedagogische Wetenschappen of Psychologie volgen. Deze opleidingen duren 4 jaar inclusief master.

Een gedragskundige is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten die te maken hebben met gedragsproblemen. De belangrijkste werkzaamheden van een gedragskundige zijn het onderzoeken en observeren van cliënten (diagnose stellen), het adviseren van begeleiders en het eventueel adviseren van familieleden. Een gedragskundige onderzoekt en observeert cliënten door het toepassen van diagnostische onderzoeks- en observatiemethodieken. De werkzaamheden van een gedragskundige zijn gericht op het op een positieve manier beïnvloeden van het gedrag van cliënten, zodat cliënten uiteindelijk normaal kunnen meedraaien in de maatschappij. Het doel en de inhoudelijke werkzaamheden van een gedragskundige kunnen wel per cliënt verschillen maar komen in alle gevallen neer op het verminderen van gedragsproblemen, het voorkomen van gedragsproblemen of het oplossen van gedragsproblemen. Als gedragskundige kan je met verschillende mensen te maken krijgen.

Een gedragskundige is dus in het kort gespecialiseerd in het op een positieve manier beïnvloeden van gedrag. Een erg interessant beroep!

Wat doet een gedragsdeskundige nou eigenlijk allemaal?

Het observeren van gedrag, het beïnvloeden van gedrag, het opstellen van behandelplannen, het begeleiden van zorgmedewerkers, het doorgronden van gedragsproblemen en het rapporteren van alle bevindingen.

Klinkt dit als iets voor jou? Dan zal je naar de Universiteit moeten en een bachelor en master moeten volgen.

Benieuwd wat je hiermee verdient? Lees dit dan eens.

Bron: Google, Beeld: Unsplash

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here