WO opgeleid, maar werken onder je niveau. Wat is er mis met deze arbeidsmarkt? en wat doet dat met de hoog opgeleide persoon?

Herken je dat?! Rete slim, rete goede ideeën, goede meedenker, WO en HBO opgeleid en ziet dingen die de manager of leidinggevende niet ziet, maar werken op zorg niveau 1 omdat je de papieren niet hebt en bijvoorbeeld last hebt van zenuwen als iemand meekijkt of faalangst hebt? je werkt graag zelfstandig en wilt vrijheid omdat je niet houd van pottenkijkers, maar ze vinden je meer in een intramurale setting passen in de zorg? Like serious?

Komt vaker voor dan je denkt en ik denk ook erg herkenbaar voor slimme mensen die houden van vrijheid en zelfstandig ambulant werken. Dat hoogopgeleiden in simpele banen belanden en dus onder hun niveau werken is a fact. Er is ook gewoon niet genoeg werk voor WO opgeleiden.Thats also a fact.

Wat doet dat met een mens?

Wanneer iemand een hogere opleiding heeft behaald dan het niveau waarop hij of zij uiteindelijk werkt, kan dit een complexe reeks emoties, uitdagingen en gevolgen met zich meebrengen en tot teleurstelling en frustratie leiden.

Ten eerste kunnen gevoelens van onderbenutting en frustratie optreden. Mensen met een hogere opleiding die op mbo-niveau werken, hebben vaak het gevoel dat ze hun potentieel niet volledig benutten. Ze hebben jaren gestoken in hun onderwijs en training en verwachtten misschien een beloning die in overeenstemming is met hun inspanningen. Wanneer dit niet gebeurt, kan dit leiden tot gevoelens van teleurstelling en frustratie. Ze worden niet uitgedaagd of worden niet genoeg gestimuleerd om hun intelligentie te gebruiken.

Daarnaast kan het ook financiële druk met zich meebrengen. Een lager salaris dan verwacht kan leiden tot financiële zorgen en beperkingen. Dit kan de kwaliteit van leven beïnvloeden en kan het moeilijk maken om te voldoen aan financiële doelen en verplichtingen, zoals het afbetalen van studieleningen.

Op emotioneel vlak kan dit gevoelens van zelftwijfel en zelfrespect beïnvloeden. Mensen kunnen zich afvragen of ze de juiste carrièrekeuzes hebben gemaakt en of ze wel de juiste vaardigheden en kennis hebben. Dit kan hun zelfvertrouwen aantasten en stress en angst veroorzaken.

Daarnaast kan het ook sociale gevolgen hebben. Mensen kunnen zich geïsoleerd voelen in hun werkplek omdat ze mogelijk meer onderwijs en ervaring hebben dan hun collega’s. Dit kan leiden tot gevoelens van vervreemding en een gebrek aan professionele erkenning.

Het kan ook van invloed zijn op de motivatie en het werkplezier. Wanneer iemand zich onderbenut voelt, kan zijn motivatie om zich op het werk in te zetten afnemen. Dit kan leiden tot verminderde prestaties en productiviteit, wat op zijn beurt de loopbaanontwikkeling kan belemmeren.

Een andere impact is dat mensen in deze situatie vaak worstelen met het vinden van voldoening in hun werk. Werk dat onder het opleidingsniveau ligt, kan minder uitdagend en stimulerend zijn, wat kan leiden tot verveling en een gebrek aan voldoening. Dit kan op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor de algehele tevredenheid in het leven.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet iedereen die onder zijn of haar opleidingsniveau werkt, dezelfde ervaringen heeft. Sommige mensen kunnen zich aanpassen aan deze situatie en toch voldoening en succes vinden in hun werk. Ze kunnen hun vaardigheden en kennis op andere manieren benutten, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, hobby’s of bijbanen die hen meer voldoening bieden. Vandaar dat ik ook onderneemster ben en blogger ben en daarmee ook verdien. Zo kan ik mijn denken en creativiteit toch uiten op een andere manier dan in een zorgbaan op niveau 1.

Kortom, werken op mbo-niveau terwijl je bent opgeleid op een hoger niveau zoals HBO of WO kan een breed scala aan emotionele, financiële en professionele uitdagingen met zich meebrengen. Het is belangrijk om te erkennen dat deze situatie voor iedereen anders is en dat individuen verschillende manieren kunnen vinden om ermee om te gaan. Het is essentieel om te streven naar persoonlijke groei, carrièreontwikkeling en voldoening, zelfs als je niet op het gewenste opleidingsniveau werkt.

Previous articleDe Toekomst van Zorgvervoer: Kansen en Uitdagingen
Next articleHoe samen te werken met nare roddelende collega’s?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here