Tijdelijk geen inkomen, wat nu?

.vermogen marco schuitmaker 2024

Tijdelijk geen inkomen. Het zit allemaal even tegen. De onderneming loopt niet of je bent bijvoorbeeld ontslagen of je hebt geen recht op een WW uitkering. Je moet een bijstandsuitkering aanvragen, maar hier gaat tijd over heen. Geen geld, wat nu? Dat geeft stress. Zorg dat je altijd een kleine buffer hebt om 1 of 2 maanden te overbruggen totdat je weer werk gevonden hebt of die uitkering krijgt.

Als je op den duur in de schulden komt, ben je verder van huis. Dat wil je voorkomen. Het goede nieuws is dat Nederland een goed sociaal vangnet heeft voor mensen die financiële moeilijkheden hebben.. Dit maakt Nederland toch wel een fijn land om te wonen, je wordt geholpen als je gewoon even geen inkomstenbron hebt. Voor hen zijn er sociale voorzieningen, namelijk uitkeringen en toeslagen die een bestaansminimum bieden. Zo blijft de situatie ‘leefbaar’.

Hier zijn enkele tips wat je kan doen als je loon of inkomstenbron (van je onderneming) wegvalt:

1. Vraag een uitkering aan

De eerste mogelijke stap is het aanvragen van een uitkering. Als je je baan bent verloren, kom je mogelijk in aanmerking voor een WW-uitkering of een WIA-uitkering als je door je gezondheid niet meer kan werken. Neem contact op met het UWV om dit in gang te zetten. Als je niet zelf ontslag hebt genomen heb je mogelijk recht op een WW uitkering. Het ligt eraan hoelang je hebt gewerkt. Heb je een lang arbeidsverleden dan heb je sowieso 2 jaar recht op een WW, maar het kan ook maar 3 maanden zijn.

2. Vraag een toeslag aan

Om mensen met een lager inkomen te helpen, bestaan er verschillende toeslagen. Denk aan zorgtoeslag of huurtoeslag. Dit kun je aanvragen op de website van de Belastingdienst en een proefberekening maken. Je kunt de toeslag ook verhogen als je die al krijgt.

3. Maak een overzicht van je financiën

Bij de gemeente kan je ook een budgetcoach krijgen die je inzicht in je financiën kan geven, maar dit kan je natuurlijk ook zelf doen. Een betere financiële gezondheid begint bij inzicht in je uitgaven. Maak een overzicht van je vasten lasten, boodschappen, kosten voor kleding of vervoer en alles wat je verder uitgeeft. Zo kun je zien waar je (te) veel geld aan besteed en waarop je mogelijk kunt besparen.

5. Vraag de gemeente om hulp

Kom je er echt zelf niet uit? Dan biedt de gemeente wel hulp. Naast het aanvragen van een uitkering of toeslag kun je ook bij de gemeente aangeven dat je geldproblemen hebt. In sommige gevallen krijg je dan een ‘minimaregeling’. Dit zijn extra’s zoals een kortingspas of een toeslag op je inkomen.Ook is het een optie om schuldhulpverlening aan te vragen bij de gemeente waarin je woont. Als de financiële problemen nog niet dusdanig groot zijn, word je daar verwezen naar organisaties die kunnen helpen.

6. Neem een tijdelijke flexibele aan en heb extra inkomsten totdat je een uitkering krijgt

Er zijn vacatures in overvloed. Als je gewoon kan werken kan je misschien gewoon iets aannemen, een simpele flexibele baan waarbij je zelf kan aangeven wanneer je kan. Ze staan te springen om mensen. Er zijn ook genoeg banen voor mensen zonder diploma. Lees dit eens.

Op zoek naar flexibele banen zonder diploma?. Solliciteer hier.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here