Doorwerken na je pensioen. Wat komt hier eigenlijk bij kijken?

Je bent bijna toe aan je pensioen, bijna 67 jaar bereikt, maar hebt nog helemaal geen zin om te stoppen met werken. Misschien dat je niet fulltime wilt blijven werken, maar een paar dagen zou best fijn zijn. Je hebt nog helemaal geen zin om de hele week thuis te zitten en je dood te vervelen. Je gaat je collega’s missen en bent een beetje bang voor verveling. Herkenbaar? Je kunt natuurlijk best nog wel doorwerken na je pensioen, maar je moet op enkele dingen letten.

Mag je nog wel werken na je pensioen?

Je mag zeker doorwerken nadat je met pensioen bent gegaan. Je krijgt dan gewoon je AOW en je pensioen uiteraard. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Maar het kan wel financiële gevolgen hebben. Voordat je enthousiast roept dat je graag wilt blijven werken is het slim om advies in te winnen bij een belastingbureau of een adviseur. Zij checken dan in welk belastingtarief je valt.

Het kan namelijk zo zijn dat, doordat je inkomsten gaat verkrijgen uit arbeid, je inkomen een stuk hoger wordt. En als je meer gaat verdienen heeft dat natuurlijk ook invloed op wat je aan belasting moet betalen. Als je dus meer gaat verdienen dan de inkomensgrens van je huidige belastingtarief, zul je er vrijwel niets of zelfs nog minder aan overhouden.

Als je toeslagen krijgt waar je afhankelijk van bent, hou daar dan goed rekening mee. Als je inkomen namelijk boven die inkomstengrens komt, raak je die toeslagen weer kwijt en hou je van het werken waarschijnlijk niets over. Geef dit dus altijd meteen, voor je begint, door aan de Belastingdienst. Als je het later doet, kun je naheffingen krijgen, waar je niet op hebt gerekend. En dan is dat werken opeens wat minder leuk.

Doorwerken na je pensioen bij dezelfde werkgever

Maak, voor je met pensioen gaat, goede afspraken met je werkgever. Wacht daar niet mee tot je met pensioen bent gegaan. Op de dag van pensioen word je namelijk officieel ontslagen. Als je wilt doorwerken, kun je dat deel voorkomen, en kun je alle afspraken voor doorwerken gelijk goed vastleggen. IK denk dat meeste mensen na hun pensioen zwart blijven werken of gaan bijklussen. Dat is toch wel de beste manier om gewoon wat extra bij te verdienen en toch wat te doen te hebben. Kijk naar wat mogelijk is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here