Het zal u niet verbazen dat met de toenemende vergrijzing van onze samenleving de vraag naar gespecialiseerd zorgvervoer in Nederland recht evenredig toeneemt. Niet alleen neemt het aantal ouderen snel toe, deze groep wordt door de overheid ook aangemoedigd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dat betekent dat mensen die door toenemende lichamelijke gebreken niet meer in staat zijn om te reizen met het openbaar vervoer of met een eigen auto, zijn aangewezen op zorgvervoer.
“Wij zien elke dag de vraag naar zorgvervoer toenemen,” vertelt Marc Bolderman, oprichter en DGA van zorgvervoerder Willemse- De Koning. “Wij rijden op dit moment met meer dan 2000 werknemers en 2000 voertuigen door heel Nederland. We vervoeren naast ouderen, ook kinderen en mensen met een beperking, maar de groei in vraag naar zorgvervoer is het grootst onder ouderen.”Een sterke schouder
“Complicerende factor, naast de toenemende vergrijzing, is dat we te maken hebben met krapte in de arbeidsmarkt. We zijn hard op zoek naar nieuwe medewerkers om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag. En ook al zou het veel kunnen oplossen, wij nemen zeker niet zomaar iedereen met een rijbewijs aan. Wij moeten extra kritisch zijn op de mensen die we aannemen, onze chauffeurs werken met kwetsbare groepen. Dat vraagt om een bepaalde instelling. Niet alleen moet je ijzersterk op de weg zijn, je moet ook geduld hebben, empathisch en flexibel zijn en weten hoe je mensen op hun gemak stelt,” legt Marc Bolderman uit. “Daarvoor leiden we onze chauffeurs ook speciaal op. We leren ze bijvoorbeeld om aan te voelen waar elk individu behoefte aan heeft. Dat kan een helpende hand, een sterke schouder of een luisterend oor zijn. Onze passagiers moeten zich ten alle tijden veilig en prettig voelen in onze voertuigen.”
Vergrijzing biedt ook kansen
Toenemende vergrijzing, steeds langer thuis blijven wonen en een krappe arbeidsmarkt, we vragen Marc Bolderman hoe hij kijkt naar de toekomst van het zorgvervoer, en van zijn bedrijf.
Bolderman: “Vergrijzing biedt gelukkig naast problemen ook nieuwe kansen. Er gaan bijvoorbeeld steeds meer mensen met pensioen die absoluut nog niet hulpbehoevend zijn. Daardoor is er een groeiend aantal ouderen dat weer aan de slag wil. Dat kan verschillende redenen hebben, naast het verdienen van extra inkomen zoeken ouderen ook een nuttige dagbesteding. Pensioen kan eenzaam zijn, je hebt je leven hard gewerkt, een band opgebouwd met collega’s en ineens heb je alle tijd, thuis, alleen. Dan is werken in het zorgvervoer een hele mooie manier om je opnieuw nuttig te voelen, en met anderen in contact te komen. Bij ons zijn deze mensen meer dan welkom.”“We hebben doordat we regelmatig gepensioneerden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen de hoogste score op de Prestatieladder Socialer Ondernemen behaald,” vertelt Marc Bolderman. “Daar zijn we trots op. Maar het is een win-win situatie, wij kunnen de mensen ook gewoon heel goed gebruiken. Ouderen brengen vaak de vaardigheden mee die je zoekt in het zorgvervoer. Geduld, levenservaring en relativeringsvermogen.”