Je weet het maar al te goed. Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) heb je veel vrijheid en flexibiliteit. Dat is natuurlijk het fijnste dat er is. Die vrijheid brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Een van de belangrijkste zaken? Dat is toch wel het afsluiten van de juiste verzekeringen. Je doet niet automatisch mee aan sociale regelingen zoals werknemers. En daardoor moet je zelf zorgen voor voldoende bescherming tegen financiële risico’s. We lichten de belangrijkste ZZP verzekerin3gen verder voor je toe in dit blog.
Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering
Een van de meest cruciale verzekeringen? Dat is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze beschermt je tegen schadeclaims. De claims kunnen ontstaan door fouten of ongevallen tijdens je werk. Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen:
- Beroepsaansprakelijkheid
- Bedrijfsaansprakelijkheid
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die wordt veroorzaakt door fouten in je vakgebied. Je kunt dan denken aan het geven van verkeerde adviezen. En de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Dit dekt schade die je buiten je beroep veroorzaakt. Een goed voorbeeld van een situatie? Dat is als iemand op kantoor uitglijdt en gewond raakt.
Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Een van de grootste risico’s? Dat is arbeidsongeschiktheid. Want kun je door ziekte of een ongeval niet meer werken? In dat geval heb je geen recht op een uitkering zoals werknemers dat wel hebben. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt een vangnet in deze situaties. Want heb je deze verzekering goed geregeld? Dit zorgt ervoor dat je een inkomen ontvangt als je langdurig niet kunt werken. Want de premie is van een AOV? Dit kan flink oplopen. Het is afhankelijk van je:
- Leeftijd
- Beroep
- Gewenste dekking
De financiële zekerheid die je ervoor terugkrijgt is vaak onmisbaar. Een alternatief voor een AOV? Dat is het opbouwen van een eigen buffer. Dit vergt veel discipline en een hoog startkapitaal.
Het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering
Je krijgt er zelf natuurlijk liever niet mee te maken. Maar als zelfstandige kun je in allerlei juridische conflicten terechtkomen. Dit kan variëren van onbetaalde facturen tot contract geschillen met opdrachtgevers of klanten. Heb je een goede rechtsbijstandsverzekering? Dit dekt de kosten van juridische hulp en advies. Dat stelt je in staat om je recht te halen. En dat zonder je zorgen te hoeven maken over hoge advocatenkosten. Sommige rechtsbijstandsverzekeringen bieden ook juridische ondersteuning. Denk daarbij aan het laten controleren van contracten voordat je deze ondertekent. Dit zorgt voor de nodige zekerheid en je komt in de loop van de tijd niet voor gekke situaties te zijn.
Zorg dat je in het bezit bent van een zorgverzekering
Net als iedere Nederlander ben je als ZZP’er verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering dekt de standaard zorg. Voorbeelden hiervan zijn een bezoek aan de huisarts. Maar je kunt ook denken aan ziekenhuisopnames. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Wat de beste keuze is? Dat hangt voor een erg groot deel af van je persoonlijke situatie en behoeften. Je hebt als zelfstandige geen werkgever die een deel van de premie betaalt? Daarom ben je volledig zelf verantwoordelijk voor de kosten van je zorgverzekering. En kies je ervoor om ieder jaar weer zorgverzekeringen te vergelijken? In dat geval kun je de meest gunstige dekking en premie vinden.
Denk na over de pensioenopbouw
Het is geen officiële verzekering. Toch is pensioenopbouw een belangrijk aspect van je financiële planning als ZZP’er. Je bouwt als zelfstandige niet automatisch pensioen op via je werkgever. Daarom moet je zelf actie ondernemen om te zorgen voor voldoende inkomen na je pensionering. Dit kan door:
- Te sparen
- Te beleggen
- Een pensioenverzekering af te sluiten
Een lijfrenteverzekering kan bijvoorbeeld een goede optie zijn. Zo kun je op een fiscaal vriendelijke manier voor je oude dag sparen. Het is verstandig om op tijd te beginnen met pensioenopbouw. Hierdoor zie je een comfortabele oude dag tegemoet. En dat geeft je als ZZP’er de nodige zekerheid. Ga je hier op korte termijn al een keer mee aan de slag?