Hoe moeilijk is een studie op de Universiteit dan eigenlijk? Dat is natuurlijk voor iedereen anders, de ene persoon is in andere vakken en dingen goed dan de ander. Maar er zijn wel wat dingen te zeggen over de Universiteit in het algemeen.
Hoe kom je erachter hoe zwaar een opleiding is?.Je moet namelijk de keuze maken voor een opleiding voordat je weet of het iets voor jou is en of je dit niveau aan kan. Je hebt natuurlijk naast intelligentie ook motivatie en doorzettingsvermogen nodig. Niet elke opleiding zal je even makkelijk afgaan. Sommige studies staan bekend om de moeilijkheidsgraad: denk aan tandheelkunde, geneeskunde en econometrie.
Hoe moeilijk is een studie op de universiteit?
heb je een vwo diploma, dan heb je veel keuzemogelijkheden, je kunt op elk niveau een opleiding volgen. De meeste vwo’ers kiezen voor een universitaire studie. Maar niet elke studie op de universiteit is even zwaar. Hoe kom je erachter wat strenge universiteiten en zware studies zijn?
Bindend studieadvies
Elk jaar van je studie kun je 60 studiepunten halen. In het eerste studiejaar moet een student een minimum aantal studiepunten halen. Haal je dat minimum niet dan moet je van de opleiding af en kun je ook niet dezelfde studie bij dezelfde universiteit doen binnen drie jaar. Dat heet een bindend studie advies. Elke opleiding mag zelf bepalen hoeveel studiepunten te moet halen om op de opleiding te mogen blijven. Dat staat in het reglement van de universiteit en dat ligt vast.
Hoe moeilijk is een studie op de universiteit? De hoogte van het BSA verschilt namelijk. Er zijn strenge en minder strenge universiteiten.
Hier enkele voorbeelden van Universiteiten en studies:
- Rotterdam: 60 van de 60 studiepunten (uitzondering geneeskunde)
- Maastricht Economie en bedrijfskunde: 47 van de 60 studiepunten
- De meeste universiteiten/opleidingen: 45 van de 60 studiepunten
- Het minst streng is Wageningen, 36 van de 60 studiepunten.
allemaal naar Wageningen dus;)
Wat zijn meer dingen wat een studie moeilijk maakt?
Hier zijn punten wat een studie moeilijk maakt.
Academische uitdaging
Universitaire studies zijn meestal gericht op het ontwikkelen van diepgaande kennis en kritisch denkvermogen. Dit betekent dat je niet alleen feiten moet leren, maar ook concepten moet begrijpen, verbanden moet leggen en zelfstandig onderzoek moet doen. Sommige vakgebieden, zoals geneeskunde of technische studies, kunnen extra zwaar zijn door het intensieve curriculum en de hoge mate van technische kennis die vereist is.
Zelfstandigheid
Een groot verschil met middelbare school is de mate van zelfstandigheid. Op de universiteit ben je vaak zelf verantwoordelijk voor het plannen van je studie, het maken van opdrachten en het voorbereiden op tentamens. Er zijn minder vaste contacturen en de docenten verwachten dat je initiatief neemt als je hulp nodig hebt.
Tijdmanagement
Veel studenten ervaren moeilijkheden met tijdmanagement, vooral omdat een universitaire studie vaak gecombineerd moet worden met een bijbaan, sociale activiteiten of andere verplichtingen. Deadlines, projecten en tentamens kunnen zich opstapelen, en het kan stressvol zijn om alles op tijd af te krijgen.
Complexiteit van de stof
De stof kan complex en abstract zijn, en sommige vakken bouwen voort op kennis die je eerder hebt opgedaan. Als je moeite hebt met een bepaald vakgebied, kan het lastig zijn om bij te blijven. Dit vraagt om doorzettingsvermogen en het vermogen om hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij medestudenten, docenten of tutorprogramma’s.
Sociale en persoonlijke aanpassingen
Naast de academische uitdagingen komen veel studenten ook persoonlijke uitdagingen tegen. Voor veel mensen betekent studeren op de universiteit een nieuwe omgeving, weg van huis, met nieuwe verantwoordelijkheden. Dit kan een grote verandering zijn die mentaal belastend kan zijn.
Motivatie en passie
Een belangrijke factor die de moeilijkheid van een studie bepaalt, is je interesse in het vakgebied. Als je gepassioneerd bent over wat je studeert, kan het makkelijker zijn om gemotiveerd te blijven, zelfs als de studie zwaar is.
Kortom, een universitaire studie is zeker niet makkelijk, maar met de juiste instelling, planning en ondersteuning is het voor de meeste studenten goed haalbaar. Het ligt voor een groot deel aan jezelf dus ga er ook echt voor.
Bron cijfers: wageningen university & research. Beeld: ai image