Wat doe je als zorgassistent nou precies? Is dit niet gewoon een helpende?

inclusieve arbeidsmarkt

Het is eigenlijk gewoon bijna hetzelfde, als helpende heb je iets meer taken en verantwoordelijkheden en heb je gewoon een diploma en kan je dus meer vragen. Er is bijna geen verschil, het draait alleen maar om een papiertje door regels en wetgeving, maar we gaan er in dit artikel toch iets op dieper op in.

Een zorgassistent, of verzorger, ondersteunt mensen die door ziekte of ouderdom niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Hij assisteert bij wassen en aankleden, serveert maaltijden aan cliënten en is verantwoordelijk voor het schoonmaken van de leefomgeving van een cliënt. Je doet vooral ADL werkzaamheden en je ondersteunt de verpleegsters en verzorgende in een verpleeghuis of bijvoorbeeld ambulant. Beroepen die erop lijken zijn ondersteunende begeleider, .zorghulp, voedingsassistent of welzijn begeleider.

Taken en verantwoordelijkheden van een zorgassistent

De taken en verantwoordelijkheden van een zorgassistent hebben vooral te maken met het ondersteunen van mensen die niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen, bijvoorbeeld door ouderdom of een ziekte. Belangrijke taken en vaardigheden van een zorgassistent zijn:

-ondersteunen bij het klaarmaken van maaltijden, iemand eten geven en hierbij helpen.

-ADL werkzaamheden, wassen, verzorgen, douchen, steunkousen aandoen

-eventueel helpen met een tillift. Je hebt verschillende soorten liften in de zorg

-welzijn werkzaamheden, een praatje maken, een spelletje doen, een wandeling etc.

-rapporteren en clienten observeren en in de gaten houden, overleggen met verpleegsters en andere zorgverleners, netwerk etc.

-Een zorgassistent werkt in het ziekenhuis, de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, sociaal werk of thuiszorg.

-huishoudelijke taken horen er ook vaak bij. Het ligt aan de setting en de hulpvraag.

-Je kan certificaten halen en zo je werkzaamheden uitbreiden, maar je verricht geen verpleegtechnische handelen, dit is echt voor de verzorgende IG en verpleegsters.

Enkele verschillen zijn dat je als zorgasssitent vaak alleen een ADL certificaat heb behaald of bijvoorbeeld nog student bent, je verdient minder en hebt ook minder verantwoordelijkheden. 2helpende heeft niveau 2. Verzorgende niveau 3/4 en verpleegkundige is het hoogste in de zorg. Verder heb je opleidingen zoals sociaal werker, begeleider etc wat ook erg populair tegenwoordig is.

Kortom, hoewel beide functies gericht zijn op het ondersteunen van mensen in hun dagelijks leven, ligt het verschil vooral in de diepgang van de zorgtaken en de mate van verantwoordelijkheid en uiteraard het salaris. Als helpende kan je 40 euro per uur vragen als zzp”er. Dat is best oke toch?

Een zorgassistent verdient gemiddeld tussen de 1500 en 2700 euro per maand. Hoe hoog het salaris precies is, hangt af van hoeveel ervaring de zorgassistent heeft. De andere arbeidsvoorwaarden liggen vast in de cao. Er is veel vraag naar zorgassistenten en sinds de coronacrisis is die vraag alleen maar groter geworden. Dit kan oplopen naarmate je meer ervaring hebt en meer diploma’s of certificaten haalt. Met een diploma helpende en helpende of helpende plus functie kan je tot 3000 verdienen op basis van 36 uur en tot 40/45 per uur als zzp’er, afhankelijk van de taken en de soort instelling. In de GGZ (een moeilijkere doelgroep) verdien je vaak meer dan bijvoorbeeld in een regulier verpleeghuis. In een particulier en exclusief verpleeghuis verdien je bijvoorbeeld ook meer. Zzpen wordt door de overheid wel steeds moeilijker gemaakt. Ik begrijp niet helemaal waarom, want dan is er straks geen zorgpersoneel meer, wat we juist hard nodig hebben in Nederland.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here