In Nederland zijn er verschillende dagen waarop we de vlag uitsteken. Meestal zijn dit Koninklijke verjaardagen, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Als bedrijf wil je wellicht op deze dagen van het jaar de nationale driekleur uithangen. Er wordt alleen meer gevlagd in Nederland dan op deze dagen in het jaar. Vlaggen vallen immers op en zijn daarom heel geschikt om als uithangbord te laten wapperen voor je bedrijf. Het is verstandig om een vlaggenmast te plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn namelijk een paar dingen waar je op moet letten bij het plaatsen ervan.
Diverse materialen
Voordat je een vlaggenmast laat plaatsen, is het goed om je te verdiepen in de verschillende materialen die voorhanden zijn. Het meest gangbaar zijn aluminium, hout en kunststof (polyester). Ze hebben allemaal gemeen dat ze sterk zijn en tegen een windstootje kunnen. Ieder materiaal heeft weer zijn eigen pluspunten, want polyester is het meest duurzaam, hout vraagt meer onderhoud, maar heeft een klassieke, natuurlijke uitstraling en aluminium is licht van gewicht en onderhoudsvriendelijk. Welk materiaal je kiest, heeft natuurlijk ook te maken met de uitstraling van je bedrijf. Heeft je pand of bedrijf bijvoorbeeld veel hout in het exterieur, dan past een houten vlaggenmast daar heel goed bij. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een natuurlijke omgeving waarin de vlaggenmast geplaatst gaat worden. Wil je het liefst een vlaggenmast waar je (bijna) geen omkijken naar hebt, dan is polyester echt een aanrader. Kies dus het materiaal dat past bij je stijl en de locatie waar de mast komt te staan.
Bepaal de juiste hoogte
Natuurlijk wil je graag dat je vlag of banier goed te zien is door voorbijgangers. Een hoge vlaggenmast kan daar natuurlijk zijn steentje aan bijdragen. Echter heb je ook rekening te houden met verschillende omgevingsregels. Het is dus goed om eerst bij de gemeente te raadplegen hoe hoog je vlaggenmast zou mogen zijn. Vraag altijd om een minimum en maximum hoogte. In het algemeen geldt dat je bij een woning een mast van 6 tot 8 meter mag plaatsen en dat bij bedrijfspanden of grote terreinen een mast van 9 tot 12 meter geplaatst kan worden. Hou hierbij wel rekening met de verhouding tussen de mast en de omliggende gebouwen of bomen. Een te kleine mast kan wegvallen, terwijl een te grote mast kan overheersen of overlast kan veroorzaken. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of de mast geschikt is voor de vlaggrootte die je wil voeren.
Heb je een vergunning nodig?
Als je toch bij de gemeente navraag doet over de maximum hoogte, stel dan meteen vragen over het nodig hebben van een vergunning voor het plaatsen van een vlaggenmast op het terrein. Over het algemeen geldt dat je zonder vergunning een mast van 6 meter hoog mag plaatsen op je eigen erf. Wil je bij je bedrijf hogere masten of meerdere masten van maximaal 6 meter hoogte, dan dien je voor de andere masten alsnog een vergunning aan te vragen.
Locatie van de vlaggenmast
Niet onbelangrijk voor het plaatsen van een vlaggenmast is natuurlijk de plek waar deze moet komen. Bij een bedrijf zal je deze vaak een paar meter voor de gevel aan de rand van het terrein plaatsen voor maximale zichtbaarheid. Hou hierbij ook rekening met de eventuele schaduw die de vlag kan geven en natuurlijk de ruimte die de vlag nodig heeft om vrij te kunnen wapperen. Verder is het belangrijk om de mast niet op een plek te zetten waar kabels of leidingen liggen. Met behulp van kabelkaarten van de gemeente zal dat eenvoudig te bepalen zijn.
Bevestiging in de grond
Een vlaggenmast is al snel een paar meter hoog en heeft de taak de vlag mooi te laten wapperen. Om dit te kunnen doen, vooral als het waait en de wind flink aan de stof zal trekken, moet de vlaggenmast goed verankerd zijn. Dit biedt stabiliteit aan de vlaggenmast en biedt ruimte voor beweging in de wind (om breken van de mast te voorkomen). Er zijn verschillende funderingsmogelijkheden, natuurlijk ook weer afhankelijk van de hoogte van de mast, grootte van de vlag, plaatsing van de mast en wat voor jou het beste werkt. Zo kun je kiezen voor een grondanker voor een mast die stevig in de grond wordt geplaatst, voor een kantelvoet die het mogelijk maakt de mast te kantelen voor onderhoud of het vervangen van de vlag en voor stevige betonfundering. Deze is vooral nodig voor zwaardere of hogere masten. Het is belangrijk om de fundering professioneel te laten aanleggen, zodat de mast bestand is tegen weer en wind.
Om in overweging te nemen
Je kan een vlaggenmast nog aanpassen met handige extra’s om nog meer van je vlag te kunnen genieten. Zo is het vaak mogelijk om een hijsinstallatie aan te brengen waarmee je gemakkelijk de vlag in de top hijst. Kies voor een draaiknop of tuidraden om te voorkomen dat de vlag om de mast draait. Blijft de banier of vlag ook ’s avonds hangen, dan is het mooi om deze uit te lichten met speciale ledverlichting of een mooie spot. Hoe duurzaam en sterk je vlaggenmast ook is, onderhoud is altijd belangrijk. Eens per jaar is het verstandig om een professioneel bedrijf een inspectie te laten doen waarbij gecontroleerd worden op beschadigingen, roest of houtrot. Laat versleten touwen en haken op tijd vervangen en maak de mast schoon om vuil en aanslag te verwijderen. Dit alles zorgt ervoor dat je heel lang geniet van de vlaggenmast.
Plaatsen door professionals
Er komt best wel heel wat kijken bij het juist plaatsen van een vlaggenmast. Het is daarom aan te raden om dit altijd door een professional te laten doen. Een ervaren installateur zorgt ervoor dat de mast stevig en recht staat en houdt rekening met alle veiligheidsvoorschriften. Koop je de vlaggenmast bij een gespecialiseerd bedrijf, zij hebben de kennis in huis en vaak installateurs in dienst die dit snel en goed voor je doen. Het plaatsen van een vlaggenmast is een investering in uitstraling en functionaliteit. Daarom is het extra belangrijk dat dit goed en veilig gebeurd, zodat je vlag fier in top kan blijven wapperen.