Wednesday, January 22, 2025
HomeWerkWaarom zijn young professionals zo vatbaar voor een burn-out?

Waarom zijn young professionals zo vatbaar voor een burn-out?

-

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft ervoor gekozen om de term ‘burn-out’ niet meer te gebruiken en in plaats daarvan te verwijzen naar ‘psychische vermoeidheid door het werk’ omdat het voor teveel verwarring zorgt. Mensen tussen de leeftijden van 25 en 30 jaar worden het meest getroffen door psychische vermoeidheid als gevolg van hun werk.

Even in het kort, wat is een burn-out?

Een burn-out is een toestand van extreme fysieke, emotionele en mentale uitputting die wordt veroorzaakt door langdurige stress, vaak gerelateerd aan werk of andere intensieve verantwoordelijkheden. Het ontstaat wanneer iemand langdurig meer energie verbruikt dan hij of zij kan herstellen, zonder voldoende tijd voor ontspanning en herstel.

De symptomen van een burn-out zijn divers en kunnen onder andere bestaan uit vermoeidheid die niet verdwijnt, concentratieproblemen, cynisme, gevoelens van machteloosheid en een verminderde motivatie. Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn of slaapproblemen komen ook vaak voor. Burn-out gaat verder dan gewone vermoeidheid; het heeft een diepgaande impact op zowel het professionele als persoonlijke leven.

De oorzaken variëren, maar veelvoorkomende factoren zijn een hoge werkdruk, perfectionisme, gebrek aan controle, en een verstoorde balans tussen werk en privéleven. Persoonlijke eigenschappen, zoals een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, kunnen het risico vergroten.

Enkele redenen voor uitval onder jongeren:

1.Jezelf vergelijken met een ander

Dit betekent dat millennials en Generatie Z de neiging hebben om zichzelf voortdurend te vergelijken met anderen. Bovendien hebben ze de overtuiging dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor alle successen en geluk in hun leven. Deze denkwijze leidt ook tot het tegenovergestelde geloof: als iets niet lukt, beschouwen ze het volledig als hun eigen schuld.

2.De tijd tussen de puberteit en volwassenheid is langer

Millennials stellen de traditionele mijlpalen van volwassenheid, zoals een vaste baan, huwelijk, kinderen krijgen en een huis kopen, steeds verder uit. Dit creëert een unieke periode tussen de puberteit en het moment waarop ze zich volwassen voelen. Tijdens deze fase zijn ze nog steeds onafhankelijk, maar tegelijkertijd bevinden ze zich nog in een ontwikkelingsproces. Desalniettemin bestaat de verwachting dat millennials en Generatie Z hun doelen vóór hun dertigste bereiken, wat hen stress kan bezorgen.

3.Jongeren stellen hoge eisen aan zichzelf

Het bijstellen van verwachtingen is voor millennials en Generatie Z een uitdaging, omdat ze van jongs af aan hebben gehoord dat ze alles kunnen bereiken als ze er maar genoeg moeite voor doen. Het ergste wat hen dus kan overkomen is falen. Zo kunnen ze elkaar torenhoge verwachtingen opleggen waar niemand aan kan voldoen. Dit is het recept voor stress, burn-out en faalangst

Hoe kan je het oplossen?

Deze factoren zorgen ervoor dat jongeren vaak extra inzet tonen wanneer het eigenlijk belangrijk is om even gas terug te nemen. Hierdoor ligt een burn-out al snel op de loer. Gelukkig kunnen we hier met elkaar iets aan doen. Door open gesprekken met elkaar te voeren, waarin we onze kwetsbaarheden en uitdagingen durven te delen, kunnen we al een stap in de goede richting zetten.

Goede coaching kan altijd helpen, een arbeidspsycholoog waarbij je jouw verhaal kwijt kan helpen te voorkomen dat je uitvalt.

admin
admin
me, myself and I.

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest posts