Kan je eigenlijk wel werken met angststoornis? Of zit deze angst teveel in de weg?
Angst. Wie heeft er nou niet af en toe last van angst? Faalangst komt bij veel mensen voor. Iedereen is wel eens angstig of bang, maar als het echt je leven beheerst dan is het toch wel anders.
Ja, wij denken dat het wel mogelijk is om te werken met een angststoornis, maar het vereist aanpassingen. Vaak is thuiswerken een goede oplossing. Het effectief omgaan met een angststoornis op de werkplek vereist strategieën voor zelfzorg, aanpassingen op de werkplek en begrip van collega’s en werkgevers. Hier zijn enkele manieren waarop je met een angststoornis kunt werken:
Angststoornissen omvatten een reeks aandoeningen, zoals gegeneraliseerde angststoornis (GAD), paniekstoornis, sociale angststoornis en fobieën. Deze stoornissen kunnen leiden tot symptomen zoals overmatige zorgen, paniekaanvallen, vermijding van sociale situaties en lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen en zweten. Deze symptomen kunnen de werkprestaties en het welzijn beïnvloeden.
Zelfzorgstrategieën die je kan toepassen op de werkvloer en in je dagelijkse leven:
Regelmatige ontspanningsoefeningen:
Technieken zoals mindfulness, meditatie, diepe ademhaling en yoga kunnen helpen om angst te verminderen en kalmte te bevorderen. Maar vaak helpen medicatie ook wel. Vraag aan je huisarts bijvoorbeeld eens naar lorazepam of diazepam. Dit helpt je angst bestrijden en maakt je gewoon rustiger.
Gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl is altijd belangrijk. Zorg voor voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet om je algehele gezondheid en stressbestendigheid te verbeteren.
Therapie en medicatie
Professionele hulp van een therapeut of psychiater kan cruciaal zijn. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is effectief gebleken bij het behandelen van angststoornissen. In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om de symptomen te beheersen. Zoals hierboven al besproken vraag eens naar benziodiapines. Die helpen heel goed bij angstklachten en maken je beheerst en rustig.
Aanpassingen op de Werkplek en dus vanuit de werkgever belangrijk om de werknemer aan te bieden:
Flexibele werktijden
Werkgevers kunnen flexibele werktijden aanbieden, zodat werknemers op rustige momenten kunnen werken of pauzes kunnen nemen wanneer nodig.
Thuiswerken:
Thuiswerken kan de druk van een kantooromgeving verminderen en een gecontroleerdere werkomgeving bieden. Mensen die veel angst voelen in drukke omgevingen kunnen thuiswerken erg fijn vinden.
Rustige werkplek
Een rustige, prikkelarme werkplek kan helpen om overprikkeling en stress te voorkomen. Dit kan betekenen dat je een aparte ruimte hebt of noise-cancelling koptelefoons gebruikt.
Duidelijke communicati
Duidelijke en open communicatie met leidinggevenden over je behoeften en beperkingen kan helpen om passende aanpassingen te maken. Wees open over je angst en probeer misschien om een coach vanuit het bedrijf te vragen.
Conclusie
Werken met een angststoornis is zeker mogelijk met de juiste zelfzorgstrategieën, aanpassingen op de werkplek en ondersteuning van werkgevers en collega’s. Door proactief maatregelen te nemen en open te communiceren over je behoeften, kun je een productieve en bevredigende werkervaring hebben, ondanks de uitdagingen van een angststoornis. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent en dat er hulp en middelen beschikbaar zijn om je te ondersteunen.