Waarom moet je als zzp’er eigenlijk een BHV cursus volgen?

Ondernemen is best moeilijk en zeker als je het alleen doet en niet uit een ondernemingsgezin komt, maar het is wel mogelijk voor mensen die het graag willen en zich met de juiste zakenmensen omringen. Je moet veel papieren en verzekeringen hebben en daarnaast ook de nodige certificaten, zoals een bhv. Maar denk bijvoorbeeld ook voor in de zorg aan een agressie training, ADL cursus etc.

Als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) is het volgen van een BHV-cursus (bedrijfshulpverlening) belangrijk om verschillende redenen.

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom je als ZZP’er een BHV-cursus zou moeten volgen:

1. Wettelijke Verplichtingen

Hoewel de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) primair is gericht op werkgevers en werknemers, kunnen ZZP’ers onder bepaalde omstandigheden ook verplicht zijn om aan veiligheidsvoorschriften te voldoen. Bijvoorbeeld als je regelmatig samenwerkt met andere bedrijven of klanten ontvangt op je werkplek. Je kan altijd aan je werkgever vragen welke trainingen en cursussen verplicht zijn voor het bedrijf. Maar ook niet elk bedrijf is hier altijd van op de hoogte en bied dit aan. Ondernemen en een bedrijf runnen is ook gewoon best moeilijk, onderschat het niet. Lees hier meer over.

2. Veiligheid voor Jezelf en Anderen

Als ZZP’er ben je vaak alleen aan het werk. In geval van een ongeval of noodsituatie is het belangrijk dat je weet hoe je adequaat kunt handelen om je eigen veiligheid en die van anderen te waarborgen. BHV-kennis kan cruciaal zijn bij brand, ongevallen of medische noodgevallen.

3. Professionele Verantwoordelijkheid

Door een BHV-cursus te volgen, toon je aan dat je professioneel en verantwoordelijk omgaat met veiligheid en gezondheid. Dit kan je reputatie verbeteren en klanten vertrouwen geven in jouw werkwijze.

4. Voorbereiding op Noodsituaties

Een BHV-cursus leert je hoe je moet handelen in verschillende noodsituaties, zoals brandbestrijding, evacuatieprocedures, eerste hulp bij ongevallen en het gebruik van AED’s (Automatische Externe Defibrillators). Deze vaardigheden kunnen levens redden en materiële schade beperken.

5. Verhoogde Zelfredzaamheid

Met BHV-kennis ben je beter voorbereid om zelfstandig problemen aan te pakken zonder afhankelijk te zijn van externe hulpdiensten. Dit kan vooral belangrijk zijn als je op afgelegen locaties werkt of in situaties waarin directe hulp niet snel beschikbaar is.

6. Klant- en Relatiebeheer

Door een BHV-cursus te volgen, laat je aan je klanten zien dat je serieus bezig bent met veiligheid en gezondheid. Dit kan een positieve invloed hebben op de klantrelatie en je onderscheiden van concurrenten die deze stap niet hebben genomen.

7.Bijdragen aan een Veiligere Samenleving

Door jezelf op te leiden in bedrijfshulpverlening draag je bij aan een bredere cultuur van veiligheid en paraatheid binnen de gemeenschap. Jouw kennis en vaardigheden kunnen ook buiten je directe werkomgeving van waarde zijn.

Kort samengevat, een bhv cursus is dus belangrijk om te volgen als zzp’er. Je kunt bij BHV.NL terecht voor BHV-cursussen in alle soorten en maten. Zij hebben de expertise in huis om alle BHV’ers op te leiden. Denk dan aan een BHV basiscursus maar ook een ploegleider cursus. 

Ondernemen is echt zo makkelijk nog niet. Wil jij meer leren over ondernemen? Bekijk dit dan eens.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here