In de Tweede Kamer vond donderdag het zzp-debat plaats, waarbij de handhaving van schijnzelfstandigheid een belangrijk agendapunt was. Regeringspartijen VVD, BBB, PVV en NSC zijn niet tegen het opheffen van het handhavingsmoratorium, maar maken zich zorgen dat de regels rondom inhuur van zelfstandigen nog steeds onvoldoende duidelijk zijn. Het ontwikkelen van nieuwe wet- en regelgeving voor het werken met zelfstandigen is in Nederland een dringende taak voor Eddy van Hijum, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De centrale vraag blijft: wanneer mogen organisaties zzp’ers inhuren en wanneer is een arbeidsovereenkomst vereist? Deze kwestie houdt beleidsmakers en overheden wereldwijd bezig.
Meer aandacht voor ondernemerscriteria en het individu
Nederland kan veel leren van landen als België, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten (VS). Als internationale HR-tech dienstverlener worden wij dagelijks geconfronteerd met een verscheidenheid aan wet- en regelgeving. Deze internationale ervaringen bieden waardevolle inzichten voor Nederland. In België en Duitsland ligt de nadruk bijvoorbeeld sterk op de ondernemerscriteria en de identiteit van de werkende. Dit is een wezenlijk andere aanpak dan de Nederlandse.
Geen one-size-fits-all oplossing
Er bestaat geen standaardoplossing die voor iedereen werkt. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte blijft voor de wensen van de werkenden zelf. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het merendeel van de zelfstandigen bewust kiest voor het ondernemerschap, vooral vanwege de autonomie en de controle over hun eigen werkdag. In landen zoals Canada en België speelt de ‘wil der partijen’ een belangrijke rol en wegen ondernemerscriteria zwaarder dan de omstandigheden tijdens de opdracht. Het is een gemiste kans voor Nederland als we geen waarde hechten aan deze factoren. Zelfstandigen die een marktconform uurtarief hanteren, een solide financiële administratie bijhouden en proactief nieuwe opdrachten verwerven, verdienen de vrijheid die het ondernemerschap biedt.
Bron: apn nieuws.