Staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) ontving tijdens de Paralympische Spelen in Parijs namens VNO-NCW en MKB Nederland een actieverklaring om meer mensen met een arbeidsbeperking toegang te geven op de krappe arbeidsmarkt. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland, benadrukt dat de Paralympische Spelen zichtbaar maken waar mensen met een beperking toe in staat zijn. Hij roept werkgevers op openingen te creëren voor mensen met een handicap.
Wat is nou eigenlijk een handicap? Ik zie overal mensen werken met een handicap, ik zie tegenwoordig iedereen een handicap hebben. Je moet er gewoon niet zo,n focus op leggen. Iedereen heeft wel iets vreemds of anders dan anderen. We leven in een autisme samenleving en binnen 5 jaar zullen de diagnoses de pan uit rijzen.
Willen is niet genoeg
Welwillendheid onder werkgevers is het probleem niet. Van de werkgevers in Nederland geeft 80 procent aan er wel voor open te staan. Toch heeft slechts 15 procent op dit moment daadwerkelijk iemand met een beperking in dienst. Er is een groot onbenut potentieel: 1.2 miljoen mensen met een handicap zijn gedeeltelijk in staat om deel te nemen aan de arbeidsmarkt en doen dat nu niet. Het grootste deel van deze groep heeft een psychische beperking en maar 20 procent van hen heeft een betaalde baan. Hier liggen kansen voor werkgevers.
De Weerbare Werkgever
Het creëren van banen klinkt als moeilijk en tijdrovend en werkgevers weten niet waar te beginnen. Daar is het project ‘De Weerbare Werkgever’ voor opgericht. Getrainde ‘Experience experts’ begeleiden werkgevers. Zo wordt voor deze organisaties duidelijk wat iemand met een ernstig psychische kwetsbaarheid nodig heeft op de werkvloer en hoe een organisatie deze werknemers kan begeleiden.
Schizofrenie of borderline
Denk bijvoorbeeld aan mensen met schizofrenie, of borderline. Mensen met talent, net als ieder ander, maar met een beperking waar veel onduidelijkheid over bestaat in relatie tot functioneren op de werkvloer. Dit project laat zien dat de stap voor werkgevers kleiner is dan ze denken. Het is tijd dat meer werkgevers met een blik van mogelijkheden kijken naar talent.
De meeste mensen aan de top hebben wel iets, maar dat wordt vaak niet besproken. Kijk naar mensen bij de overheid, ministers, zakenlui en mensen op de zuidas. Niet iedereen weet uberhaupt dat diegene zelf iets heeft of komt er voor uit. IK zou zeggen vooral niet doen, want iedereen heeft wel iets.
Bron: ANP