Het welzijn van de bewoners doet er ook toe. Wat is de betekenis van welzijn?
Welzijn is een gevoel van welbevinden, door sommigen ook wel beschreven als geluk. Met welzijn wordt bedoeld dat het zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal goed met een persoon gaat. Binnen de zorg wordt steeds meer aandacht gegenereerd voor welzijn van de cliënten.Een prettige dagbesteding voor cliënten én een gezellige sfeer bewerkstelligen – dat is wat je als medewerker welzijn in de ouderenzorg doet. Jij bent degene die de ondersteuning van cliënten bij het invullen van hun dag voor je rekening neemt. Daarvoor moet je geduldig, liefdevol, creatief en professioneel voor zijn. Pas jij bij dit functieprofiel?
Wat doet een medewerker welzijn eigenlijk?
Zoals de naam al doet vermoeden, ben je als medewerker welzijn verantwoordelijk voor het welzijn van ouderen. Dat betekent dat jij er zorg voor draagt dat je cliënten een prettige dagbesteding hebben. De taken van een welzijnsmedewerker zijn dan ook o.a.:
- Ondersteuning van cliënten bij het invullen van hun dag
- Individuele cliënten of groepen op methodische wijze ondersteunen en begeleiden bij de dagelijkse bezigheden en sociale activiteiten
- Nieuwe mogelijkheden benutten om de wensen van cliënten te vervullen
- Een gezellige sfeer in de kleinschalige huiskamers creëren (de functie heet soms ook wel ‘medewerker wonen en welzijn’)
- Ervoor zorgen dat cliënten een prettige dag beleven
Dit alles doe je terwijl je het welbevinden van elke cliënt voorop zet. Je verplaatst je met veel liefde en geduld in hun belevingswereld en weet een vertrouwelijke, professionele relatie met hen op te bouwen.
Voor deze functie is een mbo-opleiding nodig bijvoorbeeld begeleider of activiteitenbegeleider. Vanuit medewerker (wonen en) welzijn kun je bijvoorbeeld doorstromen naar verzorgende en vervolgens naar eventueel naar verpleegkundige.