Wednesday, December 18, 2024
Homepopular werkOmscholen naar de zorg: Enkele dingen om rekening mee te houden (leerlingsalaris...

Omscholen naar de zorg: Enkele dingen om rekening mee te houden (leerlingsalaris bijv)

-

Omscholen naar de zorg. Wat komt hier bij kijken? en is de zorg iets voor jou?

Je wilt graag omscholen naar de zorg. Er is genoeg werk in de zorg en het kan een fijn beroep zijn met voldoening. Maar het ligt er ook helemaal aan wat je wilt doen in de zorg. De zorg is breed.

Soms wil je gewoon wat anders, soms komt het op je pad en soms ontdek je dat je simpelweg passie hebt voor de zorg. Er zijn mensen die zelfs op 60 jarige leeftijd nog ontdekken dat ze liever in de zorg werken dan een 9 tot 5 kantoor baan bijvoorbeeld.

Waarom omscholen naar de zorg?

Als zorgverlener maak je verschil in het leven van mensen, omdat je hen biedt wat zij op dat moment nodig hebben. Je komt veel mensen tegen en ieder heeft zijn eigen bijzondere verhaal. In de zorg heb je veel keus, je kan werken als helpende, verzorgende, verpleegkundige, begeleider. Je kan werken in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ggz. De zorg is zo breed. Er is altijd werk. Je kan als zzp’er aan de slag gaan, maar ook in loondienst. Je kan gaan voor ochtenddiensten, maar als je meer een nachtmens bent kan je ook in de nachten werken.

Dit zijn de twee grootste voordelen van werken in de zorg en dit zijn de belangrijkste redenen waarom je je zou laten omscholen naar de zorg

-Het is een ontzettend betekenisvolle en dankbare baan. Je biedt mensen precies de hulp die zij op dat moment nodig hebben, maar zelf niet kunnen regelen. Het is niet altijd dankbaar,het kan ook wel zwaar zijn, het ligt heel erg aan met welke doelgroep je werkt.

-Daarnaast is geen enkele dag als zorgverlener hetzelfde. Mensen hebben immers allemaal iets anders nodig. Super afwisselend werk dus. Je kan bijvoorbeeld alleen avonden/nachten werken of alleen voor ochtenden gaan. Er is veel mogelijk qua afwisseling en flexibeliteit.

Check de waarde van je werkervaring en opleiding

Hoe makkelijk je kan omscholen naar de zorg hangt voornamelijk af van je eerdere scholing en werkervaring. Je (toekomstige) werkgever kan je vertellen of je direct aan de slag kunt of nog een opleiding moet volgen. Als je uit een hele andere branche komt dan is een opleiding vaak wel nodig. Tegenwoordig worden er overal BBL trajecten aangeboden. In een half jaar kan je al aan de slag als helpende. Verzorgende kan je al in een 1.5 jaar halen via het NTI bijvoorbeeld.

Wie gaat omscholen naar de zorg volgt dus meestal een opleiding. Je kan kiezen uit werken-leren of voltijd studeren. Werken-leren kan zowel op het mbo (BBL) als op het hbo (duaal of deeltijd). Je gaat dan (meestal) één dag in de week naar school en bent de rest van de tijd aan het werk. Het geleerde pas je dus direct toe in de praktijk. In de combinatie werken en leren betaalt de werkgever vaak de opleiding. Voor veel zij-instromers is deze combinatie een uitkomst. Je ontvangt dan een leerlingensalaris dat ieder jaar stijgt en je betaalt geen kosten voor scholing. Een voltijdsopleiding moet je wel zelf betalen. Hierbij ga je de hele week naar school en loop je af en toe stage.

Wel zijn de leerlingsalarissen eigenlijk te laag en kan het voor veel mensen een nadeel zijn om van een goed betaalde baar naar een leerlingsalaris te gaan en eigenlijk 1 of 2 jaar te werken voor heel weinig. Dat is nog zeker een verbeterpunt om mensen eerder een BBL te laten volgen. Als je vanuit een goede finance baan komt kan een salaris van 13 euro per uur erg deprimerend werken zeker als je al een gezin en koophuis bijvoorbeeld hebt. Je werkt dan toch 1 a 2 jaar voor een heel laag salaris.

Maar het kan zeker de moeite waard zijn als je daarna werkt doet wat je leuk vind.

Op zoek naar een BBL?Bekijk dit eens.

admin
admin
me, myself and I.

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest posts