Het ontdekken van je sterke punten op de werkvloer is een belangrijk proces dat zelfinzicht vereist. Niet iedereen heeft een zelfbewustzijn en is zich bewust van zijn of haar sterke kanten. Dit kan je wel trainen en meer ontwikkelen.
Iedereen heeft goede positieve punten die hij of zij meebrengt naar de werkvloer. Always keep positieve en zie het positieve in anderen. Als manager of leidinggevende is het ook belangrijk dit te benadrukken.
Hier zijn verschillende benaderingen die je kunnen helpen je sterke kanten te identificeren:
1. Zelfreflectie:
Begin met zelfreflectie. Denk na over eerdere werkervaringen, projecten, successen en uitdagingen. Overweeg wat je enthousiast maakt, waar je goed in bent en welke taken je voldoening geven. Overweeg feedback die je hebt ontvangen en waar je je comfortabel bij voelt.
2. Feedback vragen:
Vraag feedback aan collega’s, leidinggevenden en medewerkers. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden over je sterke punten, aangezien ze mogelijk een ander perspectief hebben en aspecten van je prestaties kunnen zien die je zelf mogelijk over het hoofd ziet.
3. Persoonlijkheidstests en assessments:
Overweeg het invullen van persoonlijkheidstests of assessments die zijn ontworpen om sterke punten en voorkeuren op de werkvloer te identificeren. Voorbeelden zijn de StrengthsFinder, Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) of DISC Assessment. Deze tests kunnen patronen in je gedrag en voorkeuren blootleggen.
4. Carrièrecoaching:
Raadpleeg een carrièrecoach die gespecialiseerd is in het helpen van individuen bij het identificeren van hun sterke punten en het ontwikkelen van een loopbaanstrategie. Een coach kan gestructureerde gesprekken en oefeningen gebruiken om je sterke punten naar voren te brengen.
5. Zelfbeoordelingen:
Maak een lijst van taken en verantwoordelijkheden die je hebt vervuld in vorige functies. Beoordeel jezelf op elk gebied en identificeer waar je denkt dat je uitblinkt. Het kan nuttig zijn om deze lijst met anderen te bespreken om objectievere inzichten te krijgen.
6. Observeren van succesmomenten:
Kijk naar situaties waarin je uitzonderlijk goed hebt gepresteerd. Analyseer wat je precies hebt gedaan, welke vaardigheden je hebt toegepast en welke elementen hebben bijgedragen aan je succes. Deze successen kunnen aanwijzingen bevatten over je sterke punten.
7. Analyse van energie en betrokkenheid:
Let op welke taken en activiteiten je energie geven en waar je enthousiast over bent. Sterke punten zijn vaak verbonden met activiteiten die je vreugde en voldoening schenken. Het identificeren van deze energiegevers kan wijzen op je sterke kanten.
8. Vergelijking met anderen:
Vergelijk jezelf niet alleen met anderen in termen van functie of prestaties, maar ook in termen van de specifieke bijdragen die je levert. Wat onderscheidt jou? Wat doen anderen graag met jou samen?
9. Doelen en waarden:
Overweeg je langetermijndoelen en persoonlijke waarden. Je sterke punten moeten in lijn zijn met wat je wilt bereiken en waar je in gelooft. Het bewust worden van deze verbinding kan helpen bij het identificeren van je sterke punten.
10. Probeer nieuwe dingen:
Soms ontdek je nieuwe sterke punten door nieuwe uitdagingen aan te gaan. Neem deel aan projecten buiten je comfortzone en observeer welke taken je gemakkelijk afgaan en waar je plezier aan beleeft.
Belangrijk om te onthouden:
- Sterke punten zijn niet alleen beperkt tot technische vaardigheden; het kan ook gaan om zachte vaardigheden zoals communicatie, leiderschap en samenwerking.
- Sterke punten kunnen evolueren naarmate je groeit en nieuwe ervaringen opdoet. Blijf openstaan voor voortdurende zelfreflectie en aanpassing.
- Het hebben van sterke punten betekent niet dat er geen ruimte is voor verbetering. Blijf jezelf ontwikkelen en leer van zowel successen als mislukkingen.
Door een combinatie van deze benaderingen kun je een goed beeld krijgen van je sterke punten op de werkvloer. Het proces van zelfontdekking is continu en het blijven aanscherpen en gebruiken van je sterke punten kan een positieve invloed hebben op je carrière en algemene tevredenheid op het werk.