Geen recht op een uitkering, wat nu, waar kan je dan eigenlijk terecht en wat kan je dan doen? Niet getreurd, er is altijd hulp voor je en er zijn altijd mogelijkheden.
Even in het kort, wat is een uitkering?
Geen recht hebben op een uitkering kan een stressvolle en onzekere situatie zijn. Toch zijn er altijd opties om tijdelijk of structureel je situatie te verbeteren. In dit artikelen nemen we je mee met de stappen die kan nemen om toch aan geld te komen of toch een uitkering te krijgen.
1. Waarom heb je geen recht op een uitkering?
Voordat je verder kijkt, is het belangrijk om te begrijpen waarom je geen recht hebt op een uitkering. Veelvoorkomende redenen:
- Je hebt je WW-rechten verbruikt of niet genoeg gewerkt.
- Je voldoet niet aan de voorwaarden voor bijstand (bijvoorbeeld vanwege spaargeld, woningbezit of partnerinkomen).
- Je hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt, maar ook geen arbeidsverleden.
- Je bent als student uitgesloten van bijstand.
- Je bent zelfstandig ondernemer zonder recht op TOZO of BBZ.
De reden bepaalt mede welke andere mogelijkheden voor jou openstaan.
2. Zoek hulp bij de gemeente (sociaal wijkteam)
Ook als je geen recht hebt op een standaarduitkering, biedt de gemeente soms alternatieve hulp. Denk aan:
- Individuele bijzondere bijstand: voor noodzakelijke kosten die je zelf niet kunt betalen, zoals medische kosten of woninginrichting.
- Leefgeld of noodhulp: in bijzondere situaties, bijvoorbeeld als je dakloos dreigt te raken.
- Voedselbank of kledingbank: de gemeente kan je doorverwijzen naar lokale hulporganisaties.
- Participatieprojecten of leerwerktrajecten waarbij je werkervaring opdoet en een vergoeding ontvangt.
Neem contact op met het sociaal wijkteam of het loket werk en inkomen van jouw gemeente. Leg je situatie uit – vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Zij zullen je goede tips geven en helpen waar nodig. Er zijn altijd mogelijkheden ook al heb je geen recht op een uitkering.
3. Noodhulp via instanties en fondsen
Er zijn landelijke en lokale organisaties die hulp bieden als je geen inkomen hebt. Denk aan:
- Voedselbank Nederland: levert voedselpakketten aan mensen in armoede.
- Stichting Urgente Noden (SUN): biedt noodhulp via hulpverleners (vaak via de gemeente of maatschappelijk werk).
- Kledingbanken, kringloopwinkels of buurtinitiatieven: bieden materiële ondersteuning.
- Humanitas, SchuldHulpMaatje of het Leger des Heils: kunnen je begeleiden bij financiële en sociale problemen.
Je kunt vaak niet rechtstreeks aankloppen bij deze fondsen; een hulpverlener of gemeente moet je aanmelden.
4. Onderzoek of je recht hebt op toeslagen
Ook zonder uitkering kun je mogelijk toeslagen ontvangen van de Belastingdienst: denk dan aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag.
Ga naar www.toeslagen.nl en vul een proefberekening in. Toeslagen zijn inkomensafhankelijk, maar je hoeft geen uitkering te hebben om ze te krijgen.
5. Alternatieven om inkomen te genereren
Als je geen recht hebt op een uitkering, moet je mogelijk op korte termijn zelf voor inkomen zorgen. Dit kan natuurlijk ook gewoon parttime en eventueel vanuit huis. Denk aan bloggen en online ondernemen (wel kleine investering voor nodig), niks moois vanuit huis verdient komt vanzelf.
Enkele Mogelijkheden:
Tijdelijk werk of flexwerk: Denk aan uitzendwerk, pakketbezorging, schoonmaak of horeca. Ook bij kort werk heb je soms recht op loon en sociale premies. Je kan een laagdrempelige baan aannemen en ook bijvoorbeeld kiezen voor de ochtenduren of juist de avonduren. Start als zzp’er (met begeleiding): Gemeenten bieden soms trajecten (zoals BBZ voor ondernemers). Er zijn ook platforms zoals Werkspot of Fiverr voor freelancers. Het werk voor freelancers is wel minder geworden door kunstmatige intelligentie. Tekstschrijvers en graphic designers hebben minder werk door AI helaas. Maar misschien is mensen begeleiden iets voor jou? of bijvoorbeeld een ondersteuner voor mensen met een pgb? Hulp bij werk zoeken: Gemeenten hebben re-integratietrajecten en werkcoaches, ook voor mensen zonder uitkering. Vaak kom je dan wel in een laagdrempelige baan terecht maar goed je moet ergens beginnen.
Let op: als je geen uitkering hebt maar wel verplichtingen (bijvoorbeeld omdat je ooit bijstand aanvroeg), blijf dan contact houden met je gemeente.
6. Let op je schulden en vaste lasten
Als je weinig tot geen inkomen hebt, voorkom dan dat je schulden opbouwt. Schulden kunnen erg vervelend zijn. Ga geen grote uitgaven doen. Neem direct contact op met:
- Verhuurders en energieleveranciers: vaak zijn betalingsregelingen mogelijk.
- Zorgverzekeraar: voorkom dat je onverzekerd raakt.
- Schuldhulpverlening van de gemeente: ook toegankelijk zonder uitkering.
Wacht hier niet mee; hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter.
7. Tot slot: blijf niet alleen rondlopen
Geen inkomen hebben is zwaar, maar je staat er niet alleen voor. Ga in gesprek met: de gemeente, een maatschappelijk werker, je huisarts, familie of vrienden voor tijdelijke steun of opvang of zoek een psycholoog waarbij je je hart kan luchten. Er zijn altijd sociale instanties waarbij je terecht kan. Je hoeft er niet alleen mee te zitten.
Geen recht op een uitkering betekent niet dat je geen hulp kunt krijgen. Gemeenten, maatschappelijke organisaties en tijdelijke banen kunnen verlichting bieden. Wacht niet te lang en zoek actief hulp – er zijn altijd mogelijkheden om weer grip te krijgen op je situatie.