Verzuim door stressgerelateerde klachten is dit jaar met 8 procent gestegen en in vijf jaar tijd zelfs met 30 procent. Dat toont aan dat stress op de werkvloer een groeiend probleem is. Stressklachten zijn vaak hardnekkig en langdurig, wat niet alleen de gezondheid van medewerkers schaadt, maar ook de productiviteit van bedrijven ondermijnt. Werkstress veroorzaakt jaarlijks bijna 14 miljoen verzuimdagen. Dat kost werkgevers in Nederland meer dan vier miljard euro.
Het probleem zit in de hoge psychosociale arbeidsbelasting die veel werknemers ervaren. Werkdruk, emotionele belasting en conflicten op de werkvloer dragen hier significant aan bij. Uit onderzoek blijkt dat 34 procent van de werkgevers in Nederland aangeeft dat werkdruk één van de belangrijkste arbeidsrisico’s is in hun organisatie of vestiging. Dit moet onmiddellijk worden aangepakt om verdere escalatie te voorkomen.
Werkgevers spelen hierin een cruciale rol. Het is essentieel dat zij tijdig signalen van stress herkennen en aanpakken. Ook investeringen in preventieve maatregelen, zoals trainingen in stressmanagement, een betere werk-privébalans en een gezonde en veilig werkomgeving, leiden tot minder verzuim en een productievere werkomgeving. Werkgevers moeten een cultuur bevorderen waarin leidinggevenden oprechte aandacht hebben voor hun medewerkers en hen faciliteren in hun werk.
Als we dit niet doen zullen de gevolgen ernstig zijn: een nog krapper wordende arbeidsmarkt en een verdere daling van de arbeidsproductiviteit.
bron: ANP nieuws