Hoe belangrijk is een diploma nog anno 2025?uh niet? Arbeidsmarktkrapte los je zo op!

Eerlijk is eerlijk.Hoe belangrijk is een diploma nog anno 2025? Is dit nog wel relevant. Is werkervaring en levenservaring met mensen niet veel belangrijker? Wat moet je met die hoge opleidingen op de Universiteit en al die theorieën die je leert. Je kan er echt niks mee hoor.

We hebben te maken met een overvloed aan vacatures en geen personeel, vergrijzing en meer jongeren die online bezig zijn. Jongeren hebben interesse in andere soorten banen en gaan ook minder studeren. Vooral in de zorg is er een groot te kort, maar voor helpende wordt nog steeds een opleiding gevraagd. Gewoon heel vreemd. Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid zou hier eens naar moeten kijken. Veel mensen willen ook wel, hebben ervaring maar geen niveau 2 of 3 diploma, maar misschien wel WO niveau en dan nog wordt je afgewezen voor een MBO baan. Vreemd. Er moeten zeker voor de arbeidsmarkt nieuwe wetten en regelsgeving komen. Mee met de tijd van nu.

In veel beroepen en sectoren blijft een diploma een symbolische erkenning van formele educatie en basisvaardigheden. Voor banen waarbij specifieke technische kennis, professionele certificeringen of geavanceerde analytische vaardigheden vereist zijn, kan een diploma nog steeds een toegangspoort zijn. Bijvoorbeeld in de medische, juridische en technische velden, waar een grondige kennis en begrip van complexe concepten noodzakelijk zijn, blijft een diploma van vitaal belang. Maar het wordt wel overdreven. Bepaalde kennis doe je pas op in de praktijk en laat de praktijk en theorie nou niet altijd bij elkaar aansluiten. Ee moet meer focus zijn op persoonlijkheid en talent, in plaats van dat eeuwige papiertje.

Echter, de waarde van een diploma is aan het evolueren vanwege de opkomst van alternatieve leerroutes en het groeiende belang van praktische vaardigheden en ervaring. Werkgevers beginnen meer nadruk te leggen op “skill-based hiring”, waarbij de nadruk wordt gelegd op de concrete vaardigheden die een kandidaat kan bieden, ongeacht of deze vaardigheden zijn verkregen via traditioneel onderwijs of via praktische ervaring.

Ook in de opkomende technologie- en creatieve sectoren wordt de nadruk steeds meer gelegd op portfolio’s en praktische projecten. Werkgevers willen tastbare bewijzen van iemands bekwaamheid zien in plaats van alleen een diploma. Dit betekent dat mensen die onafhankelijk werken aan projecten, open source bijdragen leveren, of zelfs startups oprichten zonder formele educatie, toch aantrekkelijk kunnen zijn voor werkgevers.

Niettemin, voor sommige posities en organisaties blijft een diploma een minimumvereiste vanwege verschillende redenen, zoals regelgeving, traditie en de behoefte aan gestandaardiseerde beoordelingscriteria. Hoger onderwijs biedt ook bredere perspectieven, kritisch denken en theoretische fundamenten die belangrijk kunnen zijn in bepaalde professionele contexten.

In het algemeen kan worden gezegd dat terwijl een diploma nog steeds een belangrijke rol speelt, het niet langer het enige pad is naar een succesvolle carrière. Praktische vaardigheden, relevante ervaring, zelfstudie en een ondernemende mindset zijn net zo belangrijk geworden. Een combinatie van formeel onderwijs en voortdurende professionele ontwikkeling kan een krachtige aanpak zijn om te gedijen in de diverse en evoluerende wereld van werk in 2025 en daarna.

Ik heb een diploma Criminologie, wat een nutteloos diploma, maar toch wordt er veel naar gevraagd helaas.

Omdenken, anders denken, mee met de tijd, een opleiding aanbieden of gewoon een cursus. Je moet iets als werkgever met een ernstig te kort aan personeel. Laat het ministerie van arbeidszaken en werkgelegenheid het voorbeeld nemen;)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here