Wednesday, December 18, 2024
HomeWerkBen jij werkverslaafd? hoe erg is dat?

Ben jij werkverslaafd? hoe erg is dat?

-

Kenmerken workaholic. Denk jij dat jij er eentje bent?Ben jij die werkverslaafde en hoe erg is dat eigenlijk?

Werken, werken en nog eens werken. Sommige mensen zijn gewoon werkverslaafd. Ontspannen? wat is dat? Gewoon werken, meer geld binnenhalen, nieuwe opdrachten halen, meer artikelen schrijven, meer blogs opzetten etc. Werk je ook s’avonds en in het weekend?

Iemand die veel tijd en energie in zijn baan of bedrijf steekt, is natuurlijk niet altijd werkverslaafd of een zogenoemde workaholic. We spreken pas van werkverslaving of workaholisme als iemand niet alleen heel veel, maar ook op een dwangmatige manier met zijn werk bezig is. Klinkt dit als jou?

Benieuwd of jij er 1 bent? Lees dan gauw verder.

5 kenmerken van een workaholic:

1. Je werkt meer dan de bedoeling is

Je werkt over. Je maakt overuren. Je vertrekt later van kantoor. Of je bent s’avonds nog met je werk bezig. Altijd bezig met meer, meer en meer. Meer resultaat, meer opdrachten, meer prestaties etc. Je legt de lat misschien een beetje te hoog voor jezelf. Grenzen stellen dus!

2. Je gebruikt werk om andere problemen te vermijden

Is werk gewoon eigenlijk jouw vlucht? Jouw vlucht van andere dingen? Ben je misschien helemaal niet gelukkig thuis? of heb je moeite met ontspannen? Ben je geneigd om bij worstelingen of mentale problemen meer te gaan werken? Dat zijn tekenen van verslaving. werkverslaving is niet goed. Hier moet je zeker wat aan gaan doen.

3. Je slaapt slecht

Sommige workaholics liggen in bed nog steeds na te denken over de laatste vergadering. Of ze bedenken alvast een lijstje voor wat ze de volgende werkdag gaan doen. Dan kom je in de gevarenzone. Je piekert, woelt en draait en soms word je voor je wekker al wakker om weer aan de slag te gaan.

4. Niet werken maakt je gestresst

Als je vrij bent wordt je onrustig. Sommige mensen zijn geneigd om zelfs op hun vrije dag hun e-mail te checken of eventjes iets zakelijks door te lezen. Loslaten is moeilijk, maar dit kan je uiteindelijk wel op gaan breken.

5. Werk krijgt altijd voorrang

Zie je geen mensen meer? Ben je altijd maar aan het werk? Geen sportschool, geen uitjes, geen etentjes? Nee is werk het enige wat je bezighoudt? Dan is werk jouw prioriteit geworden. Dit is zeker geen goede zaak.

Er zijn mensen waarbij hun werk hun verslaving is geworden. Sommige mensen zijn verslaafd aan alcohol, shoppen, drugs, etc en sommige vluchten in werk. Dit is eigenlijk gewoon een serieus probleem.

Een werkverslaving is goed te vergelijken met iedere andere verslaving. Hierbij is het werk de verslavende factor. Wanneer je opeens niet kunt werken en hierdoor geen controle hebt over de werksituatie, kun je afkickverschijnselen vertonen. Je kunt bijvoorbeeld angstgevoelens ontwikkelen wanneer je niet werkt en zowel mentaal als fysiek problemen hierdoor krijgen.

Zoek hulp als het echt zover is dat werken je leven wordt. Dit is niet gezondheid. Vaak komen workaholics te laat bij de huisarts terecht. Symptonen van depressie en burn-out kunnen voorkomen. Andere klachten zijn schuldgevoel, angst, vermoeidheid, vergeetachtigheid.

Trek op tijd aan de bel en vlucht niet in je werk. Er is meer in het leven.

Bron: Google, Beeld: Pexels

admin
admin
me, myself and I.

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest posts