Even in het kort. Wat is een psycholoog en wat doet een psycholoog eigenlijk?
Een psycholoog is een deskundige die zich bezighoudt met het bestuderen van gedrag, emoties, gedachten en mentale processen van mensen. Psychologen gebruiken wetenschappelijke kennis en technieken om mensen te helpen bij het begrijpen en verbeteren van hun geestelijke gezondheid en welzijn.
Als psycholoog voer je gesprekken met cliënten om te begrijpen waar zij tegenaan lopen. Je helpt mensen bijvoorbeeld bij het verwerken van trauma’s, het omgaan met angst, depressie, stress, relatieproblemen of verslavingen. Dit gebeurt vaak door middel van therapie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), psychotherapie, of andere behandelmethoden.
Psychologen kunnen zich specialiseren in verschillende gebieden, zoals klinische psychologie, ontwikkelingspsychologie, neuropsychologie of organisatiepsychologie. In klinische settings werken ze vaak met mensen die mentale gezondheidsproblemen hebben, terwijl psychologen in bedrijven of organisaties bijvoorbeeld medewerkers kunnen ondersteunen bij werkgerelateerde stress of teambuilding.
Daarnaast kunnen psychologen ook onderzoek doen om meer te leren over menselijke gedragingen en de effectiviteit van behandelingen. Ze kunnen werken in ziekenhuizen, scholen, bedrijven, of zelfstandig in een eigen praktijk. Het uiteindelijke doel van een psycholoog is om mensen te helpen hun mentale en emotionele uitdagingen te begrijpen en te overwinnen.
Wat maakt een carrière in de psychologie aantrekkelijk?
Hieronder lees je 6 redenen waarom mensen psycholoog willen worden:
1.Mogelijkheid om anderen te helpen
De voornaamste reden voor mensen om voor een carrière in de psychologie te kiezen, is omdat je er anderen mee helpt.Je wil iets voor mensen doen en een maatschappelijk beroep.. Dit werk geeft vaak voldoening. Er zijn uiteraard verschillende soorten psychologen, maar je draagt altijd bij aan het verbeteren van de mens en de maatschappij.
2.Meer zelfinzicht
Als psycholoog leer je niet alleen veel over anderen, maar ook over jezelf. Wie ben ik? Hoe kan ik eigenlijk mezelf helpen en patronen doorbreken? Tijdens je studie zul je jezelf volledig analyseren door je gedachten en gedragingen onder de loep te nemen. Je leert hoe je hierop kunt reflecteren en je komt erachter hoe je je eigen (negatieve) patronen doorbreekt. Goed zelfinzicht hebben is ook belangrijk voor je beroep als psycholoog.
3.Interessante onderwerpen
Psychologie is een onderwerp waarin veel mensen geïnteresseerd zijn. Wat zijn onze beweegredenen? Waarom doen bepaalde mensen dingen? Wanneer is iemand hoogbegaafd en wanneer is iemand narsistic? Je leert veel over de mens, diagnoses en persoonlijkheden. Je leert mensen lezen en begrijpen. Waarom worden we verliefd? Waarom doen mensen slechte dingen? Als psycholoog krijg je de mogelijkheid om dagelijks met zulke interessante vraagstukken bezig te zijn en kun je (een deel van) deze vragen zelfs beantwoorden.
4.Veel specialisatiemogelijkheden
Psychologie is ontzettend breed, wat het vak voor veel mensen aantrekkelijk maakt. Je kunt je namelijk specialiseren in vrijwel elk gewenst onderwerp. De liefde, sport, cultuur: waar je interesse ook ligt, als psycholoog kun je ermee aan de slag.Een paar van de bekendste specialisaties in de psychologie:
–Consumentenpsycholoog: Een consumentenpsycholoog doet onderzoek naar consumentengedrag om inzicht te krijgen in de mentale en gedragsfactoren die de koopbeslissingen beïnvloeden.
–criminoloog: He dat is mijn beroep! Criminologen onderzoek waarom mensen misdaden plegen. Ze kunnen hun expertise daarnaast inzetten om de politie te helpen bij het voorkomen en oplossen van misdaden.Lees hier meer over de arbeidsmarktmogelijkheden als criminoloog
–Kinderpsycholoog: Als kinderpsycholoog kun je je specialiseren in het diagnosticeren en behandelen van mentale en gedragsproblemen bij kinderen.
–Sportpsycholoog: Sportpsychologen helpen atleten optimaal te presteren door hun mentale en emotionele welzijn te verbeteren.
–Neuropsycholoog: Een neuropsycholoog is gespecialiseerd in het verband tussen de hersenen en menselijk gedrag en emoties.
5.Veel doorgroeimogelijkheden
Specialisatie- en doorgroeimogelijkheden gaan hand in hand. Als je na het afronden van je studie eenmaal psycholoog bent, kun je alsnog allerlei kanten op en jezelf professioneel blijven ontwikkelen.
Denk onder andere aan de volgende mogelijkheden:
–Lesgeven: Gepromoveerde psychologen kunnen hun ervaring en expertise inzetten om studenten op een hogeschool of universiteit les te geven.
–Specialiseren: Zoals gezegd leidt specialisatie tot groei. Zo kun je naast je werk een opleiding volgen tot psychiater of jezelf verdiepen in specifieke soorten problematiek.
–Je eigen praktijk openen: Een manier om te blijven groeien in je carrière als psycholoog, is door je eigen praktijk te openen. Hiervoor heb je niet alleen vakkennis en -kunde nodig, maar ook zakelijke vaardigheden.
–Afwijken naar andere disciplines: Als psycholoog ben je breed inzetbaar. Je kunt je expertise inzetten in het bedrijfsleven, maar bijvoorbeeld ook als auteur voor vakbladen gaan schrijven of workshops geven. Wat je doel ook is, met een achtergrond in de psychologie heb je altijd een streepje voor.
6.Je leert beter communiceren
Als psycholoog leer je allerlei methoden en technieken te gebruiken die niet alleen van pas komen op professioneel vlak, maar ook in privésfeer. Je zult er langzaam steeds beter in worden om mensen zowel verbaal als non-verbaal te lezen en begrijpen, wat je in staat stelt om beter te reageren.Daarnaast leer je ook nog eens specifieke gesprekstechnieken in te zetten. Denk aan luisteren, samenvatten en reflecteren, maar bijvoorbeeld ook aan gerichte technieken om mensen te motiveren of iets uit te leggen. Leren communiceren is erg belangrijk als psycholoog.
7. Levenservaring omzetten in beroep
Misschien ben jewel een geboren psycholoog en heb je veel mensenkennis en zelfkennis, heb je veel meegemaakt en wil je jouw deskundigheid en ervaringen omzetten in een beroep als psycholoog. Je kan dan als ervaringsdeskundige psycholoog bijvoorbeeld aan de slag. Dit beroep is steeds populairder. Mensen met ervaringen en meegemaakte dingen begrijpen anderen vaak beter dan de boekwurmen. Lees hier meer over ervaringsdeskundige in de zorg.