Ondernemen en dus een onderneming kan je echt wel veel bieden: vrijheid, je eigen tijden indelen, en uiteindelijk ook je eigen geld. Je bent boss vrij en doet het op jouw manier. Je werkt enkele jaren hard om vervolgens wat meer laid back goed geld te verdienen (tenminste als je het goed doet). Maar ondernemen is gewoon echt niet voor iedereen weggelegd. Er komt veel onrust en onzekerheid bij kijken.
4 dingen die minder leuk zijn aan ondernemen:
1.Het gaat altijd door en het stopt nooit.
Als je een dienst hebt op werk ga je aan het einde dag van de dag na huis en dan is het vaak ook klaar (tenzij je alles mee naar huis neemt en het niet kan loslaten).
Maar ondernemen gaat altijd door. Als ondernemer ben jij de baas over je bedrijf en jij bent de eindverantwoordelijke. Je hebt misschien een team, maar jij bent de baas. Veel ondernemers hebben vaak wel een team waarmee ze ook kunnen sparen en beslissingen mee kunnen bespreken.
Leren stoppen en loslaten is een belangrijke skill die je moet ontwikkelen. Want dat is het lastige aan het hebben van een (online) bedrijf: het gaat altijd door. De mails, de bestellingen, de opdrachten, de vragen, de administratie: er is geen begin en einde aan een werkdag en als je niet zelf je grenzen aangeeft ben je altijd aan het werk.
Leer grenzen stellen en weet wanneer je even rust moet nemen. Pak je rustmomentjes, het moet wel anders ligt een burn out op de loer.
2. Keuzestress
Keuzes maken, onderhandelen, beslissingen maken..Wat wil je over 5 jaar? Hoe wil je groeien? Wat is er nodig om te groeien? Waar gaan we mee verder en welke sites stop je bijvoorbeeld mee? Veel ondernemers hebben meerdere ondernemingen of een online ondernemen heeft bijvoorbeeld meerdere websites/blogs of webshops.
Al deze grote keuzes moet je zelf maken. Uiteraard kan je hulplijnen inschakelen en bijvoorbeeld een businesscoach om advies vragen, maar jij bent de hoofd ondernemer en maakt uiteindelijk de keuzes. Het is jouw bedrijf.
3. Geld en cijfertjes
Financiële onzekerheid. Loopt het wel goed genoeg? Kosten die erbij komen kijken? Ben jij het creatieve superbrein, maar bijvoorbeeld niet financieel of goed met data? Dan kan het financiële marketingplan nog best lastig zijn. Wanneer investeer je geld en wanneer laat je het staan? Een boekhouder is toch wel heel erg handig voor het financiële administratieve gedeelte.
Bij een webshop of website komen bijvoorbeeld ook cijfertjes en data kijken, dat kan nog best lastig zijn. Maar het blijft toch terugkomen: er moet omzet komen , want er zijn ook kosten.
Maar vergeet niet dat je als ondernemer ook pensioen moet opbouwen, denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Er valt qua geld veel te regelen. Dit geld natuurlijk ook voor niet ondernemers, maar met een bedrijf komt er net wat meer bij kijken.
4. Voorbereid zijn op minder goede tijden
Ondernemersgoeroes zeggen altijd ‘het is niet de vraag of het een keer slechter gaat, maar wanneer het een keer slechter gaat’. Dit valt dus eigenlijk ook onder geld en omkosten. Je onderneming kan gewoon mindere maanden hebben (bijvoorbeeld de zomer maanden voor publishers en bloggers).
Je moet gewoon altijd een goede buffer hebben voor zulke maanden en financiële tegenvallers. Je weet nooit wat voor kosten je ineens kan krijgen en als je een groot bedrijf runt heb je ook te maken met personeelskosten en andere omkosten etc.
Ondernemen is wel leuk, maar ook echt niet zo makkelijk. Ondernemen is voor doorzetters, vechters en mensen met lef. Je kan ondernemers best wel een beetje gek noemen.