Veel mensen met autisme kunnen wel werken, maar weten de mogelijkheden niet die er zijn. Niet werken onder je niveau of een shit baantje aangeboden krijgen (er zijn namelijk ook hoogbegaafden tot hoogintelligentie mensen met autisme). Voor deze mensen zijn er zeker mogelijkheden en je hoeft natuurlijk ook niet altijd alles te zeggen. Soms kan je het wel verbloemen. Wist jij al dat vele mensen werken met GGZ problematiek? Ze doen het gewoon!
Hier zijn enkele mogelijke aanpassingen die kunnen helpen bij het werken met autisme:
Duidelijke communicatie
Het verstrekken van duidelijke en directe communicatie is essentieel. Dit kan betekenen dat instructies, verwachtingen en taken zeer expliciet worden geformuleerd. Gebruik van visuele hulpmiddelen zoals diagrammen, grafieken of checklists kan ook helpen om informatie te verduidelijken.
Voorspelbaarheid en routine
Het handhaven van een gestructureerde werkomgeving met voorspelbare routines kan bijdragen aan het verminderen van angst en stress. Het vooraf aankondigen van veranderingen in de planning of procedures kan helpen om onverwachte verrassingen te minimaliseren.
Sensitiviteit voor zintuiglijke prikkels
Mensen met autisme kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde zintuiglijke prikkels, zoals fel licht, harde geluiden of sterke geuren. Het bieden van een rustige en prikkelarme werkruimte, het gebruik van gedempte verlichting en het verminderen van achtergrondgeluiden kunnen helpen om een comfortabele werkomgeving te creëren.
Flexibele werkuren
Flexibiliteit in werkuren kan mensen met autisme helpen om hun werklast beter te beheren en om te gaan met eventuele uitdagingen die verband houden met hun conditie. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat ze de mogelijkheid krijgen om thuis te werken of om af en toe pauzes te nemen om overstimulatie te voorkomen.
Ondersteunende collega’s en management
Het hebben van begripvolle en ondersteunende collega’s en leidinggevenden kan een groot verschil maken. Training over autisme en bewustwording op de werkvloer kan helpen om een cultuur van inclusie en acceptatie te bevorderen.
Taken aanpassen aan sterke punten
Het identificeren en benutten van de sterke punten van iemand met autisme kan leiden tot een betere prestatie op het werk. Door taken aan te passen aan hun interesses en vaardigheden, kunnen ze worden gestimuleerd om hun potentieel volledig te benutten.
Duidelijke feedback en begeleiding
Het bieden van regelmatige en constructieve feedback is belangrijk voor de professionele ontwikkeling van iedereen, inclusief mensen met autisme. Zorg ervoor dat de feedback specifiek, positief en begrijpelijk is, en bied indien nodig extra begeleiding of training aan.
Autisme is het einde van de wereld niet. Er zijn mogelijkheden, maar je moet ze als overheid organisatie wel weten. Denk in mogelijkheden. Met wat aanpassingen kunnen deze mensen hartstikke veel en bijdragen aan een goede arbeidsmarkt.
Door deze aanpassingen hierboven te implementeren, kan een werkomgeving worden gecreëerd waarin mensen met autisme zich gesteund en gewaardeerd voelen, waardoor ze kunnen bijdragen aan het succes van het team en de organisatie.