Kan ik in het buitenland profiteren van de 30%-regeling?

Ken je de 30%-regel al? Deze belastingregel helpt arbeidsmigranten, met name expats, om de extra kosten van wonen en werken in het buitenland te dekken. De regel is bekend onder expats die vanuit het buitenland naar Nederland komen. Wat minder bekend is, is dat je ook kunt profiteren van deze regel als je vanuit Nederland uitgezonden wordt naar het buitenland. Daarnaast hebben verschillende landen vergelijkbare regelingen. In dit artikel lees je hoe dit precies zit.   

Wat is de 30%-regeling?

De 30%-regeling is bedoeld om de kosten van werken in het buitenland deels te dekken. Onder deze zogenoemde ‘extraterritoriale kosten’ vallen onder meer (dubbele) kosten voor wonen, reizen en levensonderhoud. Het is net als de ET-regeling een zogeheten uitruilregeling, waarbij maximaal 30% van het salaris belastingvrij kan worden ontvangen. Stel bijvoorbeeld dat je € 50.000 verdient, dan hoef je maar over € 35.000 belasting te betalen. De 30%-regeling geldt alleen voor mensen die een specifieke expertise hebben. Zo hoopt de regering Nederland aantrekkelijk te maken voor kennismigranten, ook wel expats genoemd. De 30%-regeling geldt ook voor Nederlanders die in het buitenland gaan werken, maar is ook dan alleen van toepassing op bepaalde beroepen

Hoe kun je in het buitenland aanspraak maken op de 30%-regeling?

De regeling geldt voor werknemers die vanuit Nederland als expat worden uitgezonden naar landen in Azië, Afrika, Latijns Amerika en Oost-Europa. Verder geldt de regeling voor werknemers die vanuit Nederland onderwijs geven of wetenschap beoefenen, en voor ambtenaren en militairen die worden uitgezonden. 

Verder moet je gedurende een periode van 12 maanden op zijn minst 45 dagen in het buitenland verblijven voor werk. Alleen onafgebroken van ten minste 15 dagen tellen hiervoor mee. Zodra 45 dagen in 12 maanden zijn bereikt, tellen ook onafgebroken uitzendperioden van 10 dagen of meer mee. Je kunt zolang je bent uitgezonden gebruikmaken van de regeling en hoeft geen melding te doen bij de Belastingdienst

Welke landen hebben een vergelijkbare regeling? 

Verschillende landen hebben belastingregelingen die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse 30%-regeling voor expats. Hieronder staan enkele landen met dergelijke regelingen, waar je als expat gebruik van kunt maken:

België

België biedt belastingvoordelen voor buitenlandse kaderleden, onderzoekers en andere specialisten die tijdelijk in België werken. Onder deze regeling worden bepaalde voordelen, zoals verhuis- en installatiekosten, belastingvrij gesteld.

Frankrijk

Frankrijk heeft een regime voor ‘impatriates’ waarbij expats kunnen profiteren van een belastingvrijstelling op een deel van hun inkomen gedurende maximaal acht jaar. Dit kan oplopen tot 30% van het salaris, naast andere voordelen zoals vrijstelling van belasting op bepaalde buitenlandse inkomsten.

Denemarken

Denemarken biedt een gunstig belastingtarief voor buitenlandse onderzoekers en hooggekwalificeerde werknemers die tijdelijk in Denemarken werken. Gedurende maximaal vijf jaar kunnen zij profiteren van een vast laag belastingtarief van 27%.

Zweden

Zweden biedt belastingvoordelen voor buitenlandse experts, onderzoekers en bepaalde leidinggevenden die tijdelijk in Zweden werken. Onder deze regeling wordt 25% van het inkomen belastingvrij gesteld gedurende maximaal drie jaar.

Finland

Finland biedt een speciaal belastingtarief van 32% voor buitenlandse specialisten die tijdelijk in Finland werken. Dit tarief geldt gedurende maximaal vier jaar, mits aan bepaalde inkomenscriteria wordt voldaan.

Portugal

Portugal biedt een belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers die als niet-habituele inwoner in Portugal worden geregistreerd. Onder deze regeling kunnen zij profiteren van een vast belastingtarief van 20% op hun inkomsten uit Portugese bron gedurende tien jaar, en mogelijk belastingvrijstelling op buitenlandse inkomsten.

Spanje

Spanje heeft een regeling die oorspronkelijk bekend stond als de “Beckham Law,” gericht op hoogverdienende buitenlandse werknemers. Onder deze regeling kunnen expats een vast belastingtarief van 24% op inkomsten tot €600.000 genieten gedurende de eerste zes jaar van hun verblijf.

Italië

Italië biedt belastingvoordelen voor buitenlandse werknemers die naar Italië verhuizen. Gedurende vijf jaar kunnen zij profiteren van een belastingvrijstelling van 50% tot 70% van hun inkomen, afhankelijk van de regio waar ze gaan wonen.

Zwitserland

Zwitserland biedt belastingvoordelen voor buitenlandse werknemers die tijdelijk in Zwitserland werken. Bepaalde kosten, zoals verhuis-, woon- en schoolkosten, kunnen belastingvrij worden vergoed.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here