Is werken bij Defensie het waard?

Werken bij Defensie. Voor sommige een droom, voor anderen een nachtmerrie. Ben je avontuurlijk ingesteld, help je graag anderen en wil je de wereld zien? Dan is een baan bij Defensie mogelijk iets voor jou. Defensie is één van de grootste werkgevers van Nederland en biedt unieke kansen en mogelijkheden. In dit artikel lees je meer waarom het iets voor jou kan zijn en wat de voordelen zijn van werken bij Defensie.

Het beroep militair is heel zwaar, maar daar denk je natuurlijk over na voordat je begint bij Defensie. Functioneren als militair is vooral een hele bijzondere functie. Een van de voordelen van werken bij Defensie is toch wel je persoonlijke groei, overal waar je komt doe je nieuwe ervaringen op. Doordat je als militair op heel veel verschillenden plekken komt, ontmoet je ook veel nieuwe mensen. Als je die mensen beter leert kennen, ontstaan er misschien nieuwe vriendschappen en ga je meemaken wat echte kameraadschap inhoudt. Deze omgang met verschillende mensen laat je ook kennismaken met veel verschillende culturen en zo ontdek je dat niet overal op de wereld vrede en veiligheid een vanzelfsprekendheid zijn. Als militair lever je een belangrijke bijdrage aan deze vrede en veiligheid.

We bespreken hieronder de verdere voordelen van werken bij Defensie, want het heeft ook echt zeker wel iets moois.

1. Je draagt bij aan vrede, vrijheid en veiligheid

Als je werkt bij Defensie, draag je iedere dag bij aan vrede, vrijheid en veiligheid. Dit doe je natuurlijk in Nederland maar ook over de grens met een korte actie of plaatsing in het buitenland. De redenen hiervoor kunnen verschillen: Humanitaire hulpverlening, vredesmissies of voor de verdediging van bevriende landen. Dit kan een belangrijke zijn voor je zijn om bij Defensie te gaan. Je doet iets moois voor je land.

2. Je ontwikkelt jezelf op professioneel gebied

Defensie is een unieke werkgever en werken bij Defensie is een investering in je toekomst. Je leert een vak, doet waardevolle werkervaring op en ontwikkelt competenties die ook buiten een militaire werkkring relevant zijn. Denk hierbij aan het presteren onder hoge druk, verantwoordelijkheid dragen, duidelijk communiceren en goed samenwerken in teamverband.

3. Je ontwikkelt jezelf op persoonlijk vlak

Werken bij Defensie is zwaar en niet voor iedereen weggelegd. Mocht je de uitdaging aan willen gaan, dan is één van de voordelen dat je ook werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.Je leert jezelf kennen. Wie ben ik? Wat wil ik nou eigenlijk? Want als militair doe je iedere dag nieuwe ervaringen en kennis op. Deze ervaringen neem je mee in je persoonlijke leven. Daarnaast ben je bij Defensie veel closer met je collega’s dan bij andere werkgevers. Vriendschappen voor het leven worden bij Defensie geboren. Daarnaast maak je kennis met veel verschillende mensen en culturen en leer je dat vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend is.

4. Defensie biedt baanzekerheid

Wanneer je aan de slag gaat bij Defensie volg je eerst een opleiding die Defensie voor je betaalt. Na het succesvol afronden van deze opleiding begint een periode van baanzekerheid. Afhankelijk van je functie weet je zeker dat je werk hebt voor 4 tot 7 jaar. Na deze periode ga je samen met je leidinggevenden overleggen of je verder wilt binnen Defensie of dat je liever aan de slag gaat in de burgermaatschappij. Wat je ook kiest, voor een periode van 4 of 7 jaar heb je in elk geval geen zorgen wat betreft werk. Baan zekerheid is zeker ook een belangrijke voorwaarde voor mensen. Baan zekerheid is een beetje weggevallen door ai.

5. Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Bij Defensie heb je ook zeker goede arbeidsvoorwaarden. Ze bieden ze een goed startsalaris, verschillende financiële toelages en eventuele bonussen. Daarnaast kun je bij Defensie gratis je rijbewijs halen en kun je rekenen op een goede en betaalbare zorgverzekering. Ook betaalt Defensie je opleidingen. Dat is in ieder geval de Algemene Militaire Opleiding. Tijdens deze opleiding doe je militaire kennis op en leer je belangrijke vaardigheden die je nodig hebt om je werk als militair uit te voeren. Daarnaast volg je een vaktechnische opleiding waarin je wordt voorbereid op je toekomstige functie. Vanaf het moment dat je bij Defensie in dienst treedt, word je betaald. Dus ook tijdens de periode dat je de opleiding volgt. Dat is netjes toch?

Wat verdien je dan eigenlijk?

Vanaf 1 januari 2023 krijgen beginnende militairen van alle krijgsmachtdelen 2.310 euro bruto, op basis van 38 uur. Dat is dus niet zo veel.

Je gaat elk jaar een trede omhoog in je schaal. “Voor een soldaat, de laagste rang, houdt dat in dat je na zeven dienstjaren aan je max. zit. Dan krijg je maandelijks 2.682 euro bruto.”

Wil je een schaal omhoog, dan kan dat alleen als je bevorderd wordt. Na soldaat is de eerstvolgende stap korporaal. Daar is het startsalaris 2.431 euro en het maximale salaris na negen jaar 3.003 euro bruto. Als je al een aantal jaar werkervaring hebt als soldaat, stroom je met een hoger salaris in.

Het is dus geen vetpot, maar er is meer dan geld natuurlijk in het leven. Voldoening en uitdaging is ook belangrijk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here