Wil jij ambulant begeleider worden? Lijkt jou dat wel een leuk beroep? Lees dan gauw verder.
Ambulant begeleider is een erg populair beroep en er is ook steeds meer vraag naar dit soort begeleiders. De ambulante zorg in Nederland wordt steeds belangrijker. De voornaamste reden hiervoor is dat de ambulante hulp- en zorgverleners vaak dichter bij de samenleving staan dan grotere hulp- en zorginstanties. Ze werken samen met voorzieningen, zoals scholen en politie en zijn daarom vaak goed zicht- en vindbaar in de wijk. Ambulant begeleider is een leuk en afwisselend beroep en kan je veel voldoening geven. Uiteraard kan het soms ook moeilijke situaties opleveren en kan het ook wel eens niet klikken met clienten.
Wat doe je precies als ambulant begeleider?
Als ambulant begeleider bied je begeleiding aan mensen met psychische en/of fysieke problemen, maar ook aan mensen met een bijvoorbeeld een verstandelijke beperking. Hierbij kun je denken aan mensen die kampen met verslavingsproblematieken, ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen of mensen die financiële problemen ondervinden. Mensen die ondersteuning nodig hebben bij de dagelijkse dingen. Ook kun je met jongeren werken en een ambulante begeleider in de jeugdzorg worden. Ambulant betekent dat je niet op dezelfde plek werkt maar vaak bij de mensen thuis komt en naar cliënten, patiënten toe gaat. Een belangrijke doelstelling is dat cliënten zich zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven gedragen of wonen. Vaak stel je samen met de cliënt een begeleidingsplan op. Deze evalueer je samen en stel je eventueel bij. Soms moet je ook overleggen met andere zorgaanbieders of –verleners. Als ambulant zorgverlener ben je uiteraard sociaal, vind je het leuk om andere mensen te helpen en te ondersteunen. Daarnaast dien je inventief te zijn in het begeleiden en adviseren van mensen. Kortom: je bent onderdeel van het dagelijkse leven van je cliënt en helpt deze bij alles. En dat maakt het werk als ambulant begeleider zo leuk. De taken verschillen van dag tot dag, van cliënt tot cliënt. Administratie, financiën, boodschappen doen, koken, uitstapjes, maar je biedt ook een luisterend oor en bent er voor de client op elk gebied.
Je kan ervoor kiezen om in loondienst te werken, maar uiteraard kan je ook zzp’er worden. Bij zzp’er komen er natuurlijk wel wat meer dingen bij kijken. Je bent dan zelfstandig. Wil jij liever als zzp’er aan de slag? Lees dit dan eens. Je kan 40 tot 50 euro per uur vragen, afhankelijk van je opleiding en ervaring.
Hoe word ik een ambulant begeleider?
Wil je een ambulant medewerker worden en graag mensen helpen? De meeste ambulant medewerkers hebben een hbo-opleidingsniveau. De studie Social Work is zeer geschikt voor dit werkveld. Vaak wordt HBO niveau gevraagd, maar soms kan je ook met een MBO diploma aan de slag als begeleider. Enkele MBO opleidingen die vaak worden gevraagd en ook geschikt zijn, zijn Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen en sociaal werker niveau 4.
Wat verdien je als ambulant begeleider?
Het salaris van een ambulant begeleider ligt in 2023 ongeveer tussen de € 2.000 en € 3.500 bruto per maand. We gaan hier uit van een fulltime dienstverband. Uiteraard verdient iemand met 10 jaar ervaring dan meer dan iemand die net begint. Je groeit naar een hoger salaris toe. Ook verdien in de jeugdzorg vaak meer dan bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg. Als zzp’er kan je uiteraard veel meer verdienen en zelfs een bedrag van 70 euro per uur vragen. Gemiddeld verdienen begeleiders 40 tot 50 euro per uur. Maar je bent je eigen baas dus als je meer wilt vragen kan dat uiteraard. Maar omdat er zoveel begeleiders tegenwoordig zijn is het tarief wat je kan vragen wel gedaald.