Budgetteren voor studenten. Hoe doe je dat? Het studentenleven is duur en zwaar. Of niet dan? Wij zijn er ook voor jongeren en studenten.
Als student is het beheren van je financiën vaak een uitdaging. Met een beperkt budget moet je slim omgaan met je geld om rond te komen. Gelukkig zijn er een aantal tips en strategieën die je kunt gebruiken om je budget onder controle te houden en tegelijkertijd ruimte te maken voor wat extra’s.
Hier zijn enkele nuttige budgetteringstips die je helpen om het meeste uit je geld te halen.
1.Maak een realistisch budget
Het begint allemaal met een goed plan. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij en maak een realistisch budget dat past bij jouw levensstijl. Vergeet niet om onverwachte kosten mee te nemen, zoals medische uitgaven of studieboeken. Een budget geeft je inzicht in waar je geld naartoe gaat en helpt je om bewuste keuzes te maken. Je kan ook iemand zoeken die je hierbij kan helpen als je dit lastig vind om te doen. Zoek hulp in je studenten of vrienden net werk of vraag je moeder eens.
2. Bespaar op vaste lasten
Zijn er abonnementen die je niet of nauwelijks gebruikt? Overweeg om ze op te zeggen. Ook je telefoon- en internetabonnementen kunnen vaak goedkoper. Door slim te shoppen en prijzen te vergelijken, kun je al snel een besparing realiseren. Er zijn vast abbonementen die je helemaal niet nodig hebt. Zeg deze gewoon op of ga voor een goedkopere variant.
3.Verkoop ongebruikte items
Een snelle manier om wat extra geld te verdienen is door ongebruikte spullen te verkopen. Denk aan studieboeken die je niet meer nodig hebt, oude kleding, of elektronica. Door deze spullen te verkopen, creëer je niet alleen extra ruimte in je kamer, maar ook in je portemonnee. Je hebt vast wel wat spullen liggen die je kan verkopen. Denk ook eens aan luxe merk items die je kan verkopen op Vinted bijvoorbeeld.
4. Kook thuis en vries het in
Gewoon koken on a budget.Door zelf te koken en je maaltijden van tevoren te plannen, kun je veel geld besparen. Koop ingrediënten in bulk en maak gebruik van aanbiedingen. Zo bespaar je niet alleen geld, maar eet je ook gezonder. Dit is helemaal niet raar en zelfs volwassenen mensen met een gezin doen dit. Af en toe uit eten is natuurlijk leuk, maar let op die centen. Zodra je een goede baan hebt komen die etentjes vanzelf wel.
5.Zet geld apart voor onverwachte kosten
Het is belangrijk om een buffer op te bouwen voor onverwachte kosten. Ook al lijkt het misschien moeilijk om iets opzij te zetten, het kan je veel stress besparen als er onverwachte uitgaven opduiken. Zelfs een klein bedrag per maand kan op de lange termijn een groot verschil maken. Wasmachine kapot? Kledingkast stort in? Er kan altijd iets kapot gaan dus is geld achter de hand wel fijn. Gewoon een kleine buffer voor dit soort dingen. Meeste studenten hebben dat niet, maar probeer er toch aan te denken. Je weet maar nooit.
Budgetteren hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het vergt wel discipline en een goed plan. Door je uitgaven in de gaten te houden, te besparen waar je kunt, en slimme keuzes te maken, kun je als student het meeste uit je geld halen.
Wil het zelf echt niet lukken dan kan je een budgetcoach van bijvoorbeeld de gemeente inschakelen of op zoek gaan naar een goede financiële beleider die je hierbij helpt.