Geld lenen voor studie
Wil je investeren in je toekomst, maar ontbreekt het je aan voldoende spaargeld of heb je geen recht meer op studiefinanciering? Of je nu jong bent en een voltijdse studie volgt of als volwassene van 30 jaar of ouder een opleiding wilt starten, lenen voor je studie kan een slimme keuze zijn als je het goed aanpakt. In dit artikel ontdek je hoe geld lenen voor je studie werkt, waar je op moet letten en hoe je een lening studie slim afsluit.
Wat houdt een studie lening precies in?
Een studie lening is speciaal bedoeld voor het betalen van kosten die met studeren te maken hebben, zoals het wettelijk collegegeld, boeken en lesmateriaal. Start je vóór je 30e een opleiding die langer dan een jaar duurt? Dan kun je bij DUO een lening aanvragen. Deze rentedragende lening is flexibel: jij kiest het bedrag en past het later makkelijk aan.
Kom je niet in aanmerking voor een studielening? Dan zijn er andere opties, zoals leningen bij commerciële partijen. Leg leningen naast elkaar, bijvoorbeeld op de vergelijkingssite Geld.nl, om een goed beeld te krijgen van alle beschikbare opties. Overweeg je een krediet bij banken of kredietverstrekkers? Houd rekening met hogere rentes en striktere voorwaarden bij een lening aanvragen. Daar staat wel meer flexibiliteit in het bedrag en de looptijd tegenover.
Hoe vraag je een studie lening aan?
Het aanvragen van een studie lening via DUO is eenvoudig:
- Log in met je DigiD op de website van DUO.
- Vul je gewenste leenbedrag in.
- Controleer en bevestig je aanvraag.
Voor een lening bij een bank of kredietverstrekker volg je meestal deze stappen:
- Gebruik een vergelijkingssite.
- Vraag een offerte aan via de website of een adviseur.
- Lever bewijs van je inschrijving bij een opleiding.
- Wacht op goedkeuring en ondertekening van het contract.
Let bij het afsluiten van een lening op de rente, voorwaarden en aflossingstermijn.
Hoeveel geld lenen voor je studie?
Hoeveel je leent, hangt af van je situatie. Geld lenen kost geld en daarom is het belangrijk om een overzicht te maken van je maandelijkse kosten, zoals collegegeld, huur, boodschappen en openbaar vervoer. Trek daar je inkomsten van af, zoals een bijbaan of hulp van ouders. Het tekort is wat je nodig hebt.
Slim lenen? Leen alleen wat je echt nodig hebt. Een te hoge lening zorgt voor onnodige schulden. Houd rekening met de rente: ook een lage rente tikt na jaren flink aan.
Een lening om te studeren: de voor- en nadelen
Je studie betalen met een lening kent positieve en negatieve kanten. Een van de voordelen is dat je direct kunt investeren in je opleiding, bijvoorbeeld in een beroepsopleidende leerweg (BOL). Ook is de rente bij DUO laag en het leenbedrag flexibel. Daar staat tegenover dat de schulden kunnen oplopen, vooral bij hoge leenbedragen. Daarnaast kan het jaren duren om het leenbedrag en de rente terug te betalen, terwijl de rente bij commerciële leningen vaak hoog is.
Tips voor slim geld lenen voor je studie
Tot slot nog enkele handige adviezen voor studie geld lenen:
- Bereken je werkelijke kosten: maak een budget en leen niet meer dan nodig.
- Kies een lening met lage rente: bij DUO is de rente vaak het laagst. Kom je niet in aanmerking voor een DUO-lening? Vergelijk persoonlijke leningen en kies de goedkoopste met de laagste rente die past bij jouw studie.
- Overweeg extra inkomsten: ook met een bijbaan kun je voor je studie geld lenen bij DUO, ongeacht hoeveel je verdient.
- Los sneller af als het kan: dit bespaart rente en beperkt je schuld.
- Maximaal lenen is niet altijd nodig: hoge bedragen lijken aantrekkelijk, maar houd de impact op je toekomst in gedachten, want lenen kost geld. Leen nooit meer dan nodig.
Met deze tips leen je verstandig voor je studie en voorkom je onnodige schulden in de toekomst.