Hoe hoog is de gemiddelde studieschuld in 2024?Lees het hier.

vermogen hugo de jonge

Oh oh wat een tijden. Geld, het gaat de laatste tijd veel over geld. Voor veel mensen tegenwoordig is geld nu een issue. Alles is zo duur, de lonen gaan dan wel omhoog, maar andere zaken en rekeningen gaan ook weer omhoog. Je gaat er dus eigenlijk niks op vooruit.

Eerst corona, nu de inflatie en de schulden lopen op voor veel mensen.

Ook voor studenten.

Studeren is duur. Dat weten we inmiddels. Daarom geven wij tips en meer over besparen, studies en beroepen en ondernemen. Het is belangrijk dat je de juiste studie kiest en niet 2 studies hoeft te doen. Is de UNI eigenlijk wel zo nodig?! Wat heb je er aan in het bedrijfsleven? De wereld is praktisch..de meeste banen zijn praktisch. Ga voor baangarantie. Er is niks zo belangrijk als baangarantie, hoop en perspectief, maar ook voldoening.

Wat is de gemiddelde studieschuld in 2024?

Als je gaat studeren, is de kans nu eenmaal groot dat je schulden krijgt. De totale studieschuld van huidige en oud-studenten was begin 2023 opgelopen tot 28,2 miljard euro. Dat is een toename van 1,7 miljard euro ten opzichte van het jaar ervoor. De studieschuld loopt elk jaar op en is meer dan verdubbeld sinds de invoering van het leenstelsel in 2015. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Ruim 330 duizend mensen hadden in 2023 een studieschuld van meer dan 30 duizend euro. Dat zijn er 26 duizend meer dan in 2022 en 215 duizend meer dan in 2015. Ruim 120 duizend mensen hadden een studieschuld van meer dan 50 duizend euro, en 1,8 duizend van hen hadden meer dan een ton schuld. Voor de helft van de mensen met een studieschuld is de schuld lager dan 10 duizend euro; 4 procent had minder dan 500 euro schuld.

Maar wist je al…

Dat een studieschuld niet alleen gewoon vervelend is, maar ook gevolgen kan hebben voor de maximale hypotheek bij het kopen van een woning. Geldverstrekkers hebben nu de mogelijkheid om gegevens rond studieschulden op te vragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Je wil toch gaan studeren want je hebt dat papiertje nodig voor je ideale baan. Al is het tegenwoordig ook trending om online te starten als ondernemer en hier heb je geen diploma voor nodig. Alleen veel kennis, doorzettingsvermogen, je moet leergierig zijn etc.

Wil jij dus liever voor jezelf beginnen dan werken voor een baas? Lees dan onze artikelen over ondernemen. Hier heb je geen diploma voor nodig. Alleen wat investeringsgeld en veel kracht en doorzettingsvermogen.

bron: cbs

Previous articleVermogen Trijntje Oosterhuis 2024. The woman is back! Benieuwd?
Next articleHet vermogen van Humberto Tan anno 2024.. Hoe rijk is hij? Benieuwd?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here