Monday, July 21, 2025
HomeWerkWerkdruk stijgt door personeelstekort: detailhandel en horeca het zwaarst getroffen

Werkdruk stijgt door personeelstekort: detailhandel en horeca het zwaarst getroffen

-

De krapte op de arbeidsmarkt blijft voelbaar in grote delen van het bedrijfsleven. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), gepubliceerd in mei 2025 op basis van de Conjunctuurenquête Nederland, kampt twee derde van de ondernemers met personeelstekorten (bron). Het belangrijkste gevolg daarvan blijft een stijgende werkdruk, vooral in sectoren als de detailhandel en horeca.

Uit eerder onderzoek van het CBS bleek al dat bijna 29 procent van de ondernemers stijgende werkdruk als het voornaamste gevolg ziet van moeilijk vervulbare vacatures. In de detailhandel loopt dit percentage op tot meer dan 43 procent, terwijl ook in sectoren als de zakelijke dienstverlening, autohandel en vastgoed dit probleem bovengemiddeld speelt.

In de horeca geeft ruim 20 procent van de ondernemers aan dat de werkdruk is toegenomen. Hier komt nog een andere uitdaging bij: 24,4 procent noemt sterk gestegen loonkosten als gevolg van het personeelstekort. Ook in de informatie- en communicatiesector en delfstoffenwinning is sprake van stijgende arbeidskosten.Loonkosten en personeelskrapte drukken op prestaties

In meerdere bedrijfstakken stijgen de personeelskosten sneller dan voorheen. Informatie- en communicatiesectoren, de horeca, en delfstoffenwinning rapporteren de grootste stijgingen in loonkosten. Voor horecaondernemers noemt 24,4 procent dit als belangrijkste gevolg van het personeelstekort, gevolgd door de informatietechnologie met 23,2 procent.

Daarnaast geeft 13,1 procent van de ondernemers aan dat zij genoegen moeten nemen met personeel dat minder goed aansluit bij de functie-eisen. Met name in de bouw en de horecasector gebeurt dit relatief vaak. In de bouwnijverheid bijvoorbeeld is 20,8 procent van de ondernemers genoodzaakt minder gekwalificeerd personeel aan te nemen om vacatures te vullen.Kwantitatieve én kwalitatieve krapte

De problemen op de arbeidsmarkt zijn tweeledig: niet alleen is het aantal werkzoekenden beperkt, ook de aansluiting tussen gevraagde en beschikbare vaardigheden is onvoldoende. Ruim 23 procent van de ondernemers noemt het geringe aantal beschikbare kandidaten als grootste belemmering bij het vinden van personeel. In sectoren als de bouw en transport loopt dit percentage op tot ruim 35 procent.

Daarnaast kampt 17,5 procent van de bedrijven met een tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten. De autohandel en industrie springen hieruit met respectievelijk 30,1 en 25,9 procent. In sommige sectoren, zoals de delfstoffenwinning en ICT, geven ondernemers aan dat sollicitanten hogere eisen stellen dan zij als werkgever kunnen of willen bieden. Steeds meer bedrijven bieden een werk leer traject aan, wat kan bijdragen aan het aantrekken van nieuwe medewerkers.Tekort blijft grootste belemmering, ondanks lichte daling

Hoewel het aandeel ondernemers dat een tekort aan personeel ervaart iets is gedaald ten opzichte van 2023 (van 75 naar 71 procent), blijft het tekort de meest genoemde belemmering voor bedrijfsvoering. De daling is het sterkst zichtbaar in de horeca en detailhandel, waar het aantal ondernemers met personeelstekorten is teruggelopen van circa 85 naar 69 procent.

In andere sectoren, zoals de bouw, is de situatie juist verslechterd: hier meldt een groter aandeel ondernemers een tekort dan een jaar eerder. Ook in de autosector en logistiek is het personeelstekort nog altijd structureel hoog met percentages rond de 82 procent. Ondanks een lichte verbetering in de cijfers, wijst het CBS erop dat de krapte op de arbeidsmarkt nog steeds structureel van aard is.

Bron: ANP nieuws

admin
admin
me, myself and I.

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest posts