5 tips om je zoektocht naar een baan in 2024 te verbeteren

Op zoek naar een baan in 2024? Lees dan vooral verder.

De arbeidsmarkt is nog steeds erg krap. Bedrijven zijn op zoek naar specifieke, goed opgeleide, gekwalificeerde werknemers om hun posities in te vullen. Werkzoekenden moeten alert zijn en klaar staan voor die functies. Ze moeten zich mengen in het sollicitatieproces en leren hoe ze hun kansen om aangenomen te worden kunnen vergroten. Technologie speelt een belangrijke rol op de arbeidsmarkt en zal een enorme troef blijven. Hier zijn enkele tips die je kansen om aangenomen te worden zullen verbeteren.

1. Gebruik technologie in je eigen voordeel

Het internet biedt werkzoekenden tal van mogelijkheden om werk te vinden. De meeste zijn gratis te gebruiken en helpen je bij je zoektocht. Als je gebruik maakt van online bronnen zoals vacaturebanken of sociale media, meld je dan aan voor nieuwsbrieven of job alerts om je op de hoogte te houden van je zoektocht. Aangepaste alerts sturen je de banen waarop je wilt solliciteren rechtstreeks naar je inbox, zodat je snel kunt handelen wanneer de baan van je dromen open komt te staan!

Met mobielvriendelijke apps kun je onderweg solliciteren – je hoeft dus niet te wachten tot je weer thuis bent om je laptop te pakken. Met behulp van mobiele apps kun je efficiënter meer mensen bereiken. Met mobiele apps kun je ook je cv rechtstreeks naar de inbox van de werkgever sturen. Je kunt ook sociale media gebruiken om een baan te zoeken. Zoek naar vacature plaatsen op Facebook, LinkedIn, Twitter en andere populaire platforms. Maak directe connecties met degenen die bij de organisatie van interesse werken en bekijk het profiel en de werkervaring van de hiring manager. 

2. Krijg professionele connecties

Je zult ervoor willen zorgen dat je invloedrijke mensen in jouw vakgebied en industrie kent. Bouw een professioneel netwerk op van mensen die informatie over hun ervaring en kennis met je kunnen delen. Deze professionals staan bekend als connectoren of go-to personen voor iemand die op zoek is naar een baan. Dit zijn precies de mensen die je moet ontmoeten en waarmee je een relatie moet opbouwen, ook al is het maar via internet.

Je kunt op verschillende manieren relaties opbouwen met professionals. Neem de tijd om op de juiste manier met hen te netwerken. Neem contact met hen op nadat je via online vacaturesites over een functie hebt gehoord. Doe dit proces langzaam en bouw een professionele relatie op. Woon branche-evenementen bij en leg contacten met invloedrijke mensen. Kijk op LinkedIn en onderzoek de professionals die je volgt. Zijn hun posts iets waar je steeds op de ‘like’ knop klikt? Maak een verbinding en stuur een bericht! Vaak zijn grote mensen in je eigen branche echte thought leaders over idealen en methodes waar u het mee eens bent en die je in jouw eigen carrière wilt implementeren. Maak contact met hen, volg en bekijk hun berichten, en kijk wie er ook reageert in de commentaren om jouw netwerk van supersterren in je vakgebied op te bouwen. Hoe meer mensen je kent, hoe groter je kansen om een baan te vinden die goed bij je past!

3. Houd je cv eenvoudig en schoon

Ongeveer 75% van de recruiters gebruikt een wervings- of applicant tracking systeem in het aanwervingsproces. 

Als je naar een baan solliciteert, moet je cv zoeken en geschikt zijn voor het Applicant Tracking System (ATS), zodat je cv een kans heeft om bij de recruiter terecht te komen. Het ATS scant je cv automatisch op trefwoorden waarna de werkgever op zoek is. Je cv moet gemakkelijk te scannen zijn voor zowel het ATS als de recruiter. Als je cv goed is opgemaakt en je referenties overeenkomen met de functieomschrijving of deze overtreffen, word je gezien als een topkandidaat. Vermeld alle relevante opleidingen en trainingen. Dit omvat alle certificaten die je hebt behaald. Vermeld de vaardigheden waarover u beschikt en wat u voor het bedrijf kunt betekenen. Je moet ook duidelijke, beknopte en goed leesbare beschrijvingen van je ervaring opnemen. 

4. Bereid je voor op video-interviews

In een post-COVID-wereld worden sollicitatiegesprekken op verschillende manieren gevoerd, en werkgevers zullen vaak eerste-ronde-interviews houden via videochat. Je kunt een reeks vragen verwachten, zoals waarom je geïnteresseerd bent in het bedrijf/de functie en waarom je jouw huidige functie wilt verlaten. Afhankelijk van de functie en de sector waarin je solliciteert, kan je worden gevraagd een portfolio voor te leggen en te presenteren. 

Sollicitatiegesprekken vereisen voorbereiding, maar met een beetje oefening ben je klaar voor elke vraag die wordt gesteld. Oefen het praten voor de camera voor je eerste echte interview. Door het doorlopen van een proefgesprek met vrienden of via online bronnen krijg je een gevoel voor de vragen die gesteld kunnen worden en hoe je duidelijk kunt spreken. 

Bekijk voor het gesprek je werkgeschiedenis, portfolio en andere relevante informatie. Zorg er bovendien voor dat je over de juiste apparatuur beschikt voor een video-interview. Dit omvat een sterke wifi-verbinding, een ruimte vrij van afleiding, en de juiste software die nodig is om de videochat te voeren.  

5. Vraag om verwijzingen

Waar je ook bent in je carrière, je hebt waarschijnlijk connecties gemaakt die vol lof over je spreken. Overweeg om verwijzingen te vragen van je huidige werkgever of collega’s in het veld. Zoek mensen met vergelijkbare verantwoordelijkheden als jij. Je wilt om aanbevelingen vragen van iemand die begrijpt hoe het is om op jouw werkplek te werken. Dit soort verwijzingen zal je sollicitatie geloofwaardig maken.

Een baan vinden die bij je past vergt hard werk en toewijding. De beste manier om te krijgen wat je wilt is om positief en gefocust te blijven. Laat je niet ontmoedigen. Focus op je best doen en de hulp krijgen die je nodig hebt. Als je hard werkt, vertrouwen houdt, en positief blijft, zul je uiteindelijk de droombaan vinden en krijgen die je zoekt.

Wil jij nou liever je geld verdienen op de beurs? Is dat jouw meer jouw ding? Bekijk dit dan eens.

Image; pexels

Previous articleMet welk soort kerstpakket maak je al je medewerkers blij?
Next articleVijf tips om carrière te maken in 2024. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here