6 tips om personeel te behouden in 2024

Het behouden van personeel is cruciaal voor het succes van een organisatie. Het personeel kan een organisatie maken of breken. Goed personeel is belangrijk voor een organisatie. Maar in deze tijden kiezen mensen steeds vaker voor een nieuwe baan die misschien meer betaalt of een carriereswitch. De nieuwe generatie medewerkers stapt sneller op doordat ze nu veel meer opties hebben op de arbeidsmarkt. De ‘strijd om talent’ zal dus alleen maar toenemen.

Hoe zorg je er dus voor dat jouw top talenten blijven en niet verder gaan zoeken in 2024?

Hier zijn zes tips om personeel te behouden in 2024:

1.Flexibele werkomgeving:

Bied flexibele werkschema’s en de mogelijkheid tot thuiswerken aan. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen thuis gingen werken, en veel werknemers hechten nu meer belang aan een goede balans tussen werk en privé. Een hybride model waarin werknemers zowel op kantoor als thuis kunnen werken, kan de tevredenheid vergroten. Het ligt natuurlijk aan de soort organisatie of dit wel mogelijk is, maar bij veel organisaties is thuiswerken een mogelijkheid en geeft dit de werknemers veel voldoening.

2.Persoonlijke ontwikkeling en groei:

Investeer in de professionele ontwikkeling van werknemers. Bied opleidingsmogelijkheden en mentorprogramma’s aan, zodat werknemers zich kunnen blijven ontwikkelen en groeien in hun carrière. Het tonen van interesse in hun persoonlijke groei kan de loyaliteit vergroten. Besteed energie en tijd aan je medewerkers. Luister naar hun wensen. Misschien willen mensen graag hogerop in het bedrijf. Veel mensen willen zich ontwikkelen en groeien. Hoe kun je hen helpen die droom te realiseren? Als je hen helpt te slagen, zullen zij je helpen te slagen. Zo werkt het gewoon.

3.Welzijnsprogramma’s:

Besteed aandacht aan het welzijn van werknemers. Geef niet alleen prioriteit aan fysieke gezondheid, maar ook aan mentale gezondheid. Bied ondersteuning aan, zoals counseling, welzijnsprogramma’s en flexibele verlofopties. Ook flexibele werktijden kan een optie zijn. Sommige mensen houden van later beginnen en dan s’avonds langer doorwerker. Een gezonde werkomgeving en goede werktijde bevordert betrokkenheid en tevredenheid.

4 Goede arbeidsvoorwaarden:

De lonen gaan al omhoog, maar het kan altijd nog beter. Zorg voor goede salarissen en arbeidsvoorwaarden. Houd rekening met de marktstandaarden en pas de beloningen aan op basis van prestaties. Overweeg ook aanvullende voordelen, zoals flexibele werktijden zoals hierboven al genoemd is, maar ook gezondheidszorg, en extra verlofdagen.

De software/personeelsplanning van werktijden.nl verschaft veel duidelijkheid voor managers, maar ook voor het personeel en dit kan bijdragen aan tevreden werknemers en minder personeelsverloop.

5.Open communicatie en feedback:

Houd een open communicatiekanaal tussen het management en werknemers. Een van de beste manieren om medewerkers te behouden, is door naar hen te luisteren. Leer wat werkt en verbeter wat niet werkt. Je medewerkers zijn je beste informatiebron als je je bedrijf succesvoller wil maken. Luister en neem actie op basis van suggesties van je personeel. Geef ze een stem!

6. Teambuilding

Leuke uitjes en coaching sessies kunnen bijdragen aan de teambuilding en connectie tussen personeel. Organiseer dus team meetings en leuke activiteiten met je personeel. Het creëren van een leuke werkplek bevordert het teamgevoel, het gevoel dat een werknemer ertoe doet en er echt bij hoort. Afleiding naast het werk en betere communicatie tussen medewerkers kan ervoor zorgen dat het personeel onderling de sfeer ook fijner vindt en dus graag wil blijven. Er is meer dan alleen werken.

Conclusie,

Goed personeel is goud waard voor je onderneming en kan je onderneming maken og breken. Gelukkig zijn er dus genoeg manieren om je huidige personeel te binden en boeien. Een investering die zeker de moeite waard is, want in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt blijft het toch moeilijk om je personeel te behouden.

Previous articleWaarom werken in de horeca toch ook wel zwaar is. Lees hier meer.
Next articleWat kan je met de opleiding social work op HBO niveau?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here