Kan je wel werken met hooggevoeligheid? Hoe zwaar is dat? Wat is het eigenlijk?

hsp

Ja, het is zeker mogelijk om te werken met hooggevoeligheid (HSP). Hooggevoeligheid, ook bekend als High Sensitivity Personality, is een eigenschap waarbij iemand meer dan gemiddeld gevoelig is voor prikkels uit de omgeving. Dit kan een uitdaging zijn op de werkplek, maar het biedt ook unieke voordelen. Naar mijn mening is het vooral heel zwaar, zeker in interactie met niet hooggevoelige mensen die jouw overdreven gevoelens gewoon niet begrijpen. Veel mensen vinden je waarschijnlijk maar een aansteller of jankerd.

Even kort meer informatie over HSP. Volgens de GGZ en de wetenschap een karaktereigenschap en geen ziekte or stoornis. Ik denk dat extreme HSP toch wel meer een aandoening en handicap is, maar he wie ben ik? Wat kan ik veranderen aan de wetenschap? Niemand ziet mij als een wetenschapper dus ja..Veel mensen met HSP nemen medicatie voor autisme, want het lijkt heel erg op elkaar. Geen idee waarom autisme een handicap/aandoening is en zware HSP niet. Weird right? Ik vind het gewoon best raar en ik denk meerdere hooggevoelige mensen met mij.

Hooggevoeligheid, ook bekend als High Sensitivity Personality (HSP), is een eigenschap waarbij iemand een verhoogde gevoeligheid heeft voor externe en interne prikkels. Deze term werd geïntroduceerd door psycholoog Dr. Elaine Aron in de jaren ’90.

Mensen met hooggevoeligheid verwerken sensorische informatie intenser en diepgaander dan gemiddeld. Dit betekent dat ze meer bewust zijn van subtiele details in hun omgeving en vaak sterker reageren op licht, geluid, geur en textuur. Emotioneel gezien ervaren ze gevoelens intenser en kunnen ze gemakkelijk overweldigd raken door drukke of chaotische situaties.

Ongeveer 15-20% van de bevolking wordt als hooggevoelig beschouwd. Deze eigenschap is gelijk verdeeld over geslachten en komt voor in alle culturen. Hooggevoeligheid is geen stoornis, maar een normaal variërend persoonlijkheidskenmerk.

Hooggevoelige mensen hebben vaak sterke empathische vermogens, waardoor ze goed in staat zijn om emoties van anderen aan te voelen en te begrijpen. Ze hebben ook een rijke innerlijke belevingswereld en zijn vaak creatief en intuïtief.

Hoewel hooggevoeligheid uitdagingen kan meebrengen, zoals snel overprikkeld raken, biedt het ook unieke voordelen zoals een diepere emotionele verbinding, aandacht voor detail en een sterk ontwikkelde intuïtie.

Enkele Uitdagingen gepaard met HSP

  1. Overprikkeling: Hooggevoelige personen kunnen snel overprikkeld raken door geluid, licht, drukte of emotionele spanningen. Dit kan leiden tot stress, vermoeidheid en verminderde productiviteit.
  2. Sterke emoties: HSP’s ervaren emoties intensiever. Dit kan hen gevoeliger maken voor kritiek of conflict, wat soms moeilijk te hanteren is.
  3. Behoefte aan rust: HSP’s hebben vaak behoefte aan regelmatige pauzes en een rustige werkomgeving om hun energie te behouden.

Voordelen:

  1. Empathie: Hooggevoelige mensen zijn vaak zeer empathisch, wat hen uitstekend maakt in rollen die om begrip en medeleven vragen, zoals klantenservice, zorg en onderwijs.
  2. Creativiteit: Veel HSP’s zijn creatief en hebben een rijke innerlijke belevingswereld. Ze kunnen innovatieve oplossingen en nieuwe ideeën aandragen.
  3. Oog voor detail: HSP’s merken vaak details op die anderen over het hoofd zien, wat nuttig kan zijn in werk dat precisie vereist.

Strategieën voor een effectieve werkomgeving:

  1. Creëer een rustige werkplek: Een rustige werkplek zonder te veel afleiding helpt overprikkeling te voorkomen. Dit kan betekenen dat je een aparte ruimte hebt of noise-cancelling koptelefoons gebruikt.
  2. Neem regelmatige pauzes: Het is belangrijk om regelmatig korte pauzes te nemen om te ontspannen en bij te tanken. Dit helpt om overprikkeling te voorkomen en de focus te behouden.
  3. Stel grenzen: Leer om je eigen grenzen te herkennen en aan te geven. Dit kan betekenen dat je ‘nee’ zegt tegen extra taken wanneer je je overweldigd voelt.
  4. Gebruik je empathie: Zet je empathie in om relaties met collega’s en klanten te verbeteren. Dit kan leiden tot een meer ondersteunende en begripvolle werkomgeving.
  5. Zoek naar passende taken: Probeer taken te vinden die passen bij je sterke punten als HSP, zoals detailgericht werk, creatieve projecten of rollen die empathie vereisen.

Aanpassingen door werkgevers:

  1. Flexibele werktijden: Werkgevers kunnen flexibele werktijden aanbieden om HSP’s in staat te stellen op rustige momenten te werken en voldoende rust te krijgen.
  2. Thuiswerken: Thuiswerken kan voor veel HSP’s ideaal zijn, omdat het een controleerbare en vaak rustigere omgeving biedt.
  3. Ondersteuning en begrip: Het is belangrijk dat werkgevers begrip tonen voor hooggevoeligheid en passende ondersteuning bieden, zoals coaching of counseling.

Zelfzorg:

  1. Mindfulness en meditatie: Praktijken zoals mindfulness en meditatie kunnen HSP’s helpen om beter met stress om te gaan en hun geest te kalmeren.
  2. Gezonde levensstijl: Zorg voor een gezonde levensstijl met voldoende slaap, goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging.
  3. Sociale steun: Zoek steun bij vrienden, familie of een therapeut om emotionele balans te behouden.
  4. Bepaalde medicatie kan heel goed helpen bij HSP. Vaak worden antidepressiva voorgeschreven om andere medicatie voor HSP. Naar mijn mening zitten veel mensen met HSP ook aan de medicatie,maar lees er nog weinig over.,

Kortom, werken met hooggevoeligheid is absoluut mogelijk met de juiste aanpassingen en zelfzorgstrategieën. Hooggevoeligheid kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kan het ook een bron van kracht en unieke bijdragen op de werkplek zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here