Heb jij ook op je cv staan dat je kan werken met Excel? Bijna iedereen die met computers gaat werken, heeft dit wel op zijn of haar cv staan. En dat is natuurlijk niet zo gek. Doe je een opleiding in de financiële hoek bijvoorbeeld, dan zal je ook de eerste kneepjes van Excel leren. Dus je hebt kennis van het spreadsheet programma. Maar kan jij er echt alles uithalen wat erin zit?
Maandrapportages en meer
Excel is namelijk veel meer dan alleen een programma waarmee je spreadsheets kan maken en getallen kan optellen. Je kan er maandrapportages mee maken, Excelsheets met elkaar samen laten werken, doordat je op verschillende tabbladen gegevens hebt staan, die op één tabblad allemaal samen komen. En wat dacht je van kleurrijke grafieken en tabellen die je bijna met één druk op de knop alle belangrijke gegevens naar voren kan toveren. Helemaal als je het dan combineert met Power BI.
Power BI: visualiseer bedrijfsdata
Wanneer er met veel cijfertjes wordt gewerkt, kan het lastig zijn om bijvoorbeeld de groei van het bedrijf nog te zien. Naast invoeren van data in Excel, wil je ook deze data visueel maken en presenteren. Power BI (BI is een afkorting en staat voor Business Intelligence) is net als Word en Excel een handige tool van Microsoft. Het stelt gebruikers in staat om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen (waaronder Excel), te combineren en vooral te analyseren. Dankzij interactieve dashboards en rapporten kunnen organisaties complexe data op een visueel aantrekkelijke en vooral overzichtelijke manier presenteren. Power BI is bedoeld om besluitvorming te ondersteunen door waardevolle inzichten te bieden, zelfs voor gebruikers zonder diepgaande technische kennis. Het platform integreert naadloos met andere Microsoft-producten, zoals Excel en Azure, en biedt zowel een desktopapplicatie (Power BI Desktop) als een cloudservice (Power BI Service).
Wat kun je doen met Power BI?
Met Power BI kun je gegevens uit meerdere bronnen samenvoegen. Denk hierbij aan databases, cloudservices en spreadsheets waar je gegevens in hebt staan. Via het Power BI-platform kun je deze gegevens omzetten in grafieken, kaarten en tabellen, waarmee je vervolgens trends en patronen kunt ontdekken. Stel, je wilt weten waarom het ene product beter verkoopt dan het andere in een bepaalde periode. Dan kun je zien dat product A beter verkoopt door bijvoorbeeld de feestdagen. Daar kun je dan weer bedrijfsbeleid op gaan toepassen. Maar het biedt je ook de mogelijkheid om met de data voorspellingen te doen voor de toekomst. Je kunt zelf de dashboards aanpassen en filters instellen om zo specifieke details te bekijken. Bovendien kun je rapporten eenvoudig delen met collega’s of integreren in andere bedrijfsprocessen.
Hoe gebruik je Power BI?
Het gebruik van Power BI begint met het verbinden van de gegevensbronnen. Vervolgens gebruik je Power BI Desktop om de gegevens te transformeren, relaties te definiëren, en visualisaties te maken. Zodra je rapporten en dashboards hebt gemaakt, kun je deze publiceren naar de Power BI Service, waar ze toegankelijk zijn voor anderen binnen de organisatie. Power BI heeft ook een mobiele app, zodat je je dashboards overal kunt bekijken. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide integratiemogelijkheden is Power BI geschikt voor zowel kleine bedrijven als grote organisaties. Zo is Power BI een veelzijdige tool die data-analyse eenvoudig en inzichtelijk maakt. Om alles uit Power BI te halen, kun je een Power BI cursus doen. Het is goed om deze te combineren met een cursus Excel, omdat je beide programma’s samen kan gebruiken.
Excel: beheren en organiseren van gegevens
Excel is een van de meest gebruikte spreadsheetprogramma’s ter wereld. Het is ontworpen voor het beheren, organiseren en analyseren van gegevens. Excel stelt je in staat om tabellen te maken, berekeningen uit te voeren, gegevens te visualiseren via grafieken en zelfs complexe financiële modellen op te stellen. Het programma biedt krachtige functies zoals formules, draaitabellen en datavalidatie, waardoor het veelzijdig is en geschikt voor uiteenlopende toepassingen.
Wat kun je doen met Excel?
Excel heeft echt eindeloze mogelijkheden. Je kan het privé gebruiken om een huishoudboekje of takenlijst bij te houden, maar het wordt vooral door bedrijven gebruikt voor complexe bedrijfstoepassingen, zoals datarapportages en budgetbeheer. Met functies zoals “Als-dan-formules” (IF), “Verticaal zoeken” (VLOOKUP), en draaitabellen kun je gegevens ordenen en analyseren. Excel is ook ideaal voor visualisatie: je kunt gegevens overzichtelijk presenteren via grafieken, diagrammen en conditionele opmaak. Voor gevorderde gebruikers biedt Excel programmeermogelijkheden via VBA (Visual Basic for Applications), waarmee je geautomatiseerde processen kunt creëren.
Hoe gebruik je Excel?
Je begint vaak met het invoeren van gegevens in cellen die georganiseerd zijn in rijen en kolommen. Door formules toe te passen, kun je berekeningen uitvoeren en gegevens transformeren. Wil je inzichten visualiseren? Gebruik dan grafieken en diagrammen. Excel heeft ook tools zoals draaitabellen om grote hoeveelheden data te analyseren en samenvattingen te maken. Wil je deze zaken nog mooier presenteren, dan kun je Power BI erop loslaten. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide functies is Excel een essentieel hulpmiddel voor zowel persoonlijke als zakelijke toepassingen. Je moet dan echter wel weten hoe je al deze data het beste kan verwerken om analyses te kunnen maken. Een goede Excel cursus helpt je daar zeker in verder. Vooral omdat je daarna alles uit Excel kan halen.
Vraag naar cursusmogelijkheden
Ga je bij een nieuw bedrijf werken, kun je altijd tijdens de sollicitatie aangeven dat je graag meer zou willen leren over bepaalde programma’s. Veel bedrijven hebben een speciaal budget om medewerkers opleidingen te laten volgen. Leergierigheid valt heel vaak in de smaak. Maar je kan natuurlijk ook zelf dergelijke computercursussen gaan volgen. Dan kun je immers echt zeggen dat je kennis hebt van Excel en Power BI.