Is het leven van een kunstenaar/artiest financieel moeilijk?2

Mijn leven is best moeilijk ja, de creatiefste ever, een kunstenaar die concepten maakt en bedenkt. Poetry, art, van alles. Ik kan veel maar niet zingen, aldus Mandy Buddenberg.

Kunstenaar zijn is nooit makkelijk. De meeste hebben het echt niet makkelijk, hebben meerdere banen om hun kunst te bekostigen. De echte kunstenaar leeft voor zijn of haar kunst, hoe zich dan dan ook uit. IK werk er ook naast in de zorg uiteraard voor het geld, maar ook omdat mensen helpen echt mijn passie is. Het hoort bij een kunstenaar. Het heeft vaak een warm hart. IK ben zeker niet rijk en het geld varieert echt per maand. Maar de ambitie en de gedrevenheid zijn er zeker.

Het financiële leven van een kunstenaar kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type kunst (kunst is een breed begrip), de fase van de carrière, maar ook lokatie (ondernemer in Nederland of buitenland) en persoonlijke omstandigheden. De ene kunstenaar is de andere natuurlijk niet. Wat is een kunstenaar eigenlijk? Kunstenaar zijn is een breed begrip en kan op verschillende manieren. Het is niet alleen een schilder, maar ook een bijvoorbeeld een muzikant. Kunst maken kan op vele manieren. Hoewel sommige kunstenaars financieel succesvol kunnen zijn, ervaren anderen uitdagingen op dit gebied.

Het tijdschrift voor de hoogbegaafde en creatieve kunstenaar en artiest is lifeofanartist.nl. Have fun reading!

Hier zijn enkele aspecten om te overwegen bij het begrijpen van de financiële moeilijkheden die sommige kunstenaars kunnen tegenkomen:

1. Onregelmatig Inkomen

Een van de meest voorkomende uitdagingen voor kunstenaars is het onregelmatige inkomen. Veel kunstenaars zijn zelfstandigen en hun inkomsten zijn afhankelijk van de verkoop van kunstwerken, opdrachten of optredens. Dit onvoorspelbare karakter kan het budgetteren en plannen bemoeilijken, waardoor kunstenaars soms moeite hebben om een stabiel financieel fundament op te bouwen. Kunst is gewoon geen garantie op een stabiel vast inkomen. Er zijn genoeg artiesten die erg rijk zijn, maar er zijn ook genoeg hustlers/kunstenaars die nog strugglen om te leven hun werk. Vele werken erbij bijv in de zorg of horeca of verdienen op een andere manier bij.

2. Concurrentie en Overaanbod

De kunstwereld is vaak zeer competitief, en er is vaak sprake van overaanbod. Met zoveel kunstenaars die streven naar erkenning en verkoop van hun werk, kan het moeilijk zijn om op te vallen en een regelmatige stroom van inkomsten te genereren. Dit kan leiden tot financiële onzekerheid, zelfs voor getalenteerde kunstenaars. In dit geval gaat het dus om de paintings en de schilder.

3. Kosten van Materiaal en Atelierruimte:

Kunstenaars moeten investeren in materialen, gereedschappen en soms atelierruimte om hun creatieve praktijk voort te zetten. Maar denk ook aan marketing kosten. Promotie van de artiest/kunstenaar. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn en wegen op het financiële welzijn van de kunstenaar. Het handhaven van een atelierruimte of het kopen van kwaliteitsmaterialen kan een aanzienlijk deel van het inkomen in beslag nemen.

4. Afhankelijkheid van Subsidies en Beurzen

Veel kunstenaars zijn afhankelijk van subsidies, beurzen en andere vormen van financiële ondersteuning om hun projecten te financieren. Deze bronnen zijn echter vaak beperkt en competitief. Het verkrijgen van consistente financiële steun kan een voortdurende uitdaging zijn voor kunstenaars, vooral in tijden van economische onzekerheid.

5. Onduidelijke Loopbaantrajecten

In tegenstelling tot meer gestructureerde beroepen kunnen de loopbaantrajecten in de kunstwereld minder lineair zijn. Kunstenaars hebben vaak te maken met ups en downs in hun carrières, en er is geen vastomlijnd pad naar succes. Dit kan het plannen voor de toekomst bemoeilijken en financiële stabiliteit uitdagender maken.

6. Marktinvloeden en Trends

De kunstmarkt wordt sterk beïnvloed door trends en smaken die kunnen veranderen. Wat populair is op een bepaald moment, kan in de toekomst minder gevraagd zijn. Kunstenaars moeten voortdurend alert zijn op veranderingen in de markt en zich aanpassen om relevant te blijven, wat financiële onzekerheid met zich mee kan brengen.

7. Zelfpromotie en Zakelijke Vaardigheden

Naast artistieke vaardigheden moeten kunstenaars vaak sterke zelfpromotie- en zakelijke vaardigheden ontwikkelen. Het vermogen om hun werk effectief te marketen, onderhandelingen te voeren en contracten af te sluiten, kan bepalend zijn voor het financiële succes van een kunstenaar. Niet alle kunstenaars voelen zich even comfortabel in deze zakelijke aspecten van hun carrière. Het is algemeen bekend dat kunstenaars vaak zakelijk niet de meest sterke zijn. Creativiteit en zakelijk gaat vaak niet samen. Dat herkennen we maar al te goed.

8. Sociale Voorzieningen en Pensioen

Veel kunstenaars hebben geen toegang tot traditionele sociale voorzieningen zoals pensioenplannen of werkloosheidsverzekering. Hierdoor moeten ze zelf verantwoordelijk zijn voor het plannen van hun financiële toekomst, wat extra druk kan leggen op hun inkomensstabiliteit op de lange termijn.

Ondanks deze uitdagingen kiezen veel kunstenaars en artiesten bewust voor een carrière in de kunst vanwege hun passie en toewijding aan creativiteit. Sommige kunstenaars slagen erin om financieel succesvol te worden door zich aan te passen aan veranderingen in de markt, zichzelf effectief te promoten en een loyale klantenkring op te bouwen. Sommige hebben jobs erbij of doen andere dingen om aan geld te komen. Het is echter belangrijk voor aspirant-kunstenaars om realistisch te zijn over de financiële aspecten van deze loopbaankeuze en overwogen beslissingen te nemen om hun financiële welzijn te waarborgen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here