Ja, het is zeker mogelijk om te werken met hooggevoeligheid (HSP). Hooggevoeligheid, ook bekend als High Sensitivity Personality, is een eigenschap waarbij iemand meer dan gemiddeld gevoelig is voor prikkels uit de omgeving. Dit kan een uitdaging zijn op de werkplek, maar het biedt ook unieke voordelen. Naar mijn mening is het vooral heel zwaar, zeker in interactie met niet hooggevoelige mensen die jouw overdreven gevoelens gewoon niet begrijpen. Veel mensen vinden je waarschijnlijk maar een aansteller of jankerd of denken gelijk dat je autisme hebt. Er zijn duidelijke verschillen tussen overprikkeling bij een HSP’er en iemand met autisme. Lees dit eens.
Even kort meer informatie over HSP. Volgens de GGZ en de wetenschap een karaktereigenschap en geen ziekte or stoornis. Ik denk dat extreme HSP toch wel meer een aandoening en handicap is, maar he wie ben ik? Wat kan ik veranderen aan de wetenschap? Niemand ziet mij als een wetenschapper dus ja..Veel mensen met HSP nemen medicatie voor autisme, want het lijkt heel erg op elkaar. Geen idee waarom autisme een handicap/aandoening is en zware HSP niet. Weird right? Ik vind het gewoon best raar en ik denk meerdere hooggevoelige mensen met mij.
Hooggevoeligheid, ook bekend als High Sensitivity Personality (HSP), is een eigenschap waarbij iemand een verhoogde gevoeligheid heeft voor externe en interne prikkels. Deze term werd geïntroduceerd door psycholoog Dr. Elaine Aron in de jaren ’90.
Mensen met hooggevoeligheid verwerken sensorische informatie intenser en diepgaander dan gemiddeld. Dit betekent dat ze meer bewust zijn van subtiele details in hun omgeving en vaak sterker reageren op licht, geluid, geur en textuur. Emotioneel gezien ervaren ze gevoelens intenser en kunnen ze gemakkelijk overweldigd raken door drukke of chaotische situaties.
Ongeveer 15-20% van de bevolking wordt als hooggevoelig beschouwd. Deze eigenschap is gelijk verdeeld over geslachten en komt voor in alle culturen. Hooggevoeligheid is geen stoornis, maar een normaal variërend persoonlijkheidskenmerk.
Hooggevoelige mensen hebben vaak sterke empathische vermogens, waardoor ze goed in staat zijn om emoties van anderen aan te voelen en te begrijpen. Ze hebben ook een rijke innerlijke belevingswereld en zijn vaak creatief en intuïtief.
Hoewel hooggevoeligheid uitdagingen kan meebrengen, zoals snel overprikkeld raken, biedt het ook unieke voordelen zoals een diepere emotionele verbinding, aandacht voor detail en een sterk ontwikkelde intuïtie.
Enkele Uitdagingen gepaard met HSP:
Overprikkeling
Hooggevoelige personen kunnen snel overprikkeld raken door geluid, licht, drukte of emotionele spanningen. Dit kan leiden tot stress, vermoeidheid en verminderde productiviteit. Je moet dus een balans zien te vinden. Dit is iets wat bij mensen met autisme ook veel voorkomt. Het heeft veel overlap met elkaar.
Sterke emoties
HSP’s ervaren emoties intensiever. Dit kan hen gevoeliger maken voor kritiek of conflict, wat soms moeilijk te hanteren is. Het zijn geen kleuters met intense emoties, nee ze voelen gewoon meer. Dit maakt ze mooie gevoelige mensen. Ook dit komt vaak voor bij mensen met lvb en heeft dus wat overlap. Maar iemand kan ook heel gevoelig zijn en bijvoorbeeld hoogbegaafd.
Behoefte aan rust
HSP’s hebben vaak behoefte aan regelmatige pauzes en een rustige werkomgeving om hun energie te behouden. 8 uur lang werken is dus best lastig en soms zijn banen zoals helpende diensten van 4 a 5 uur beter voor deze mensen. Wij helpen ook hooggevoelige mensen op carrieretijd.nl. Ik ben zelf ook hooggevoelig en gauw overbelast dus weet er alles van. 8 uur lang concentreren en alle prikkels verwerken is best zwaar.
Voordelen:
HSP heeft ook zeker wel voordelen. Denk dan aan mooi intens leven, intense gevoelens, intense verliefdheid, veel creativiteit, veel empathie voor andere mensen en oog voor details. Hun talenten kunnen dus zeker vaak in de creatieve wereld zeer van pas komen.
Strategieën voor een effectieve werkomgeving:
Creëer een rustige werkplek
Een rustige werkplek zonder te veel afleiding helpt overprikkeling te voorkomen. Dit kan betekenen dat je een aparte ruimte hebt of noise-cancelling koptelefoons gebruikt. Drukke banen is niks voor hun. Ze hebben hun rust momentjes nodig.
Neem regelmatige pauzes
Het is belangrijk om regelmatig korte pauzes te nemen om te ontspannen en bij te tanken. Dit helpt om overprikkeling te voorkomen en de focus te behouden.
Stel grenzen
Leer om je eigen grenzen te herkennen en aan te geven. Dit kan betekenen dat je ‘nee’ zegt tegen extra taken wanneer je je overweldigd voelt.
Zoek naar passende taken
Probeer taken te vinden die passen bij je sterke punten als HSP, zoals detailgericht werk, creatieve projecten of rollen die empathie vereisen. HSP mensen zijn ontzettend geschikt voor de zorg, omdat ze zich goed kunnen inleven, buiten de lijntjes denken, out of the box zijn en daarnaast bijvoorbeeld heel creatief op een dagbesteding kunnen werken en hun creativiteit uit kunnen leven. Ze zijn empatisch en begrijpen mensen met problematiek.
Wat kunnen werkgevers doen voor deze mensen?
Aanpassingen door werkgevers:
Bied flexibele werktijden, kortere dagen zoals dagen van 5 of 6 uur. Bied thuiswerken aan, omdat ze daar rustig in hun eigen omgeving hun werk kunnen doen. Daarnaast is ondersteuning en begrip erg belangrijk.0 Bied een coach of psycholoog aan.
Kortom, werken met hooggevoeligheid is absoluut mogelijk met de juiste aanpassingen en zelfzorgstrategieën. Hooggevoeligheid kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kan het ook een bron van kracht en unieke bijdragen op de werkplek zijn.