Personeelstekort in 2024. Hoe gaan we dit oplossen?

personeelstekort 2022

What is going on in Nederland? Treinen die niet rijden, horeca zaken die vroeg dicht gaan. Niet alleen de horeca, handel, supermarkten en de NS hebben nu personeelstekort. Alle beroepsgroepen en sectoren kampen nu met personeelstekort.

In het tweede kwartaal is de krapte op de arbeidsmarkt zo hard opgelopen dat alle beroepsgroepen een tekort aan personeel hebben, meldt het UWV. De personeelskrapte heeft steeds vaker negatieve gevolgen voor de economie en steeds meer mensen in Nederland krijgen ermee te maken.

Het aantal vacatures groeide met 44 procent, maar het aantal mensen met een WW-uitkering die recent hebben gewerkt, daalde met 31 procent. Er waren dus meer vacatures en minder mensen om ze in te vullen. Al met al was de arbeidskrapte in het tweede kwartaal twee keer zo groot als een jaar eerder.

De arbeidskrapte heeft een nadelig effect op de economie. Wat dacht je van de lange wachttijden op Schiphol? Horeca zaken die niet lopen en vroeg dicht moeten. Ook de zorg en het onderwijs staan onder druk. Geen zorgverleners meer, geen hulp voor mensen.

Als we nou eens meer persoonlijkheid en ambities gaan kijken in plaats van alleen naar diploma’s. Bied mensen scholing aan. Cursussen of trainingen. Er zijn ook functies waar vaardigheden belangrijker zijn dan diploma’s. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld ook evalueren of alle vaardigheden al aanwezig moeten zijn tijdens het solliciteren. Sommige vaardigheden kunnen ook tijdens het werken worden geleerd.

Be open-minded en denk anders in deze moeilijke tijd. Diploma’s zijn niet alles en zijn een beetje achterhaalt..

Hebben jullie ideeën wat we aan het personeelstekort kunnen doen in 2024 en waarschijnlijk de toekomst?

Wil jij je geld verdienen met beleggen’? Is dit jouw ding? Wil je hier meer over leren? Bekijk dit dan eens.

Previous articleWat voor werk kun je doen zonder diploma?
Next articleHoe kan je geld verdienen als kind?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here