Personeelstekort in 2025 en ook in de toekomst.. Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo raar. De arbeidsmarkt klopt gewoon niet helemaal. Het is raar in elkaar gezet, waarop is dit gebaseerd? Wie heeft dit ooit bedacht dat dit werkt voor mensen? Een traditionale werkweek is van 9 tot 5, 40 uur per week, educatie? Het is gebaseerd op basis van educatie en opleidingen, maar er is ook nog een andere wereld. Streetsmarts, streetwise people, mensen die voor zichzelf denken en leren en een hekel aan school hebben. Er worden veel mensen afgekeurd of krijgen bijvoorbeeld een Wajong en niet gewezen op de mogelijkheden die er wel zijn (avonden/nachtwerk/bloggen etc)omdat bij andere instanties (gemeente/UWV/overheden etc) die kennis weer ontbreekt. Natuurlijk zijn er wel ontzettend veel mensen die gewoon echt niet kunnen werken, maar er zijn ook veel mensen die bijvoorbeeld geen laagdrempelig werk/routine kunnen doen of op de verkeerde plek zitten, ziek worden en uitvallen. Of bijvoorbeeld niet 40 uur of 36 uur per week, 8 uur per dag kunnen werken omdat ze dan overprikkeld raken. He wie is er niet overprikkeld tegenwoordig? Het is toch gewoon een trend geworden. Bijna iedereen heeft er wel last van. Waarom geen dagen van 6 uur en 4 per week? of 5 dagen van 6 uur per week? Andere tijden, minder dagen. Parttime werken is erg trending geworden. Ook het combineren van banen komt steeds meer voor. Mijn voorkeur heeft altijd kortere diensten van bijvoorbeeld 4 tot 10/11 s’avonds of 12 tot 5. (ochtenden vind ik echt wel lastig).
De economische vooruitzichten voor 2025 zijn wat onzeker, aldus het UWV. Hoewel de economie volgens het CPB iets zal groeien, hebben veel bedrijven het niet makkelijk en zijn de onzekerheden nog altijd groot. Dit zou kunnen leiden tot oplopende aantallen faillissementen en ontslagen. Sommige sectoren, zoals de handel, horeca en industrie, zullen dit mogelijk sterker voelen dan andere sectoren.
Er zijn vier richtingen waar er al jarenlang een structureel personeelstekort bestaat: zorg, onderwijs, ICT en techniek. Door grote maatschappelijke opgaven, als vergrijzing, de grote bouwopgave en energietransitie, blijven deze tekorten de komende jaren aanhouden.
Meer mensen met autisme die nu werkloos zijn, zouden parttime in de ICT en techniek aan de slag kunnen als ze maar op de mogelijkheden worden gewezen en juiste aanpassingen krijgen zoals een rustige werkplek of thuiswerken. Ook de zorg is eigenlijk gewoon raar. Voor woonassistent en zorgassistent heb je geen diploma nodig, maar voor helpende, verzorgende en begeleider wel?! een zorgassistent is gewoon een helpende maar dan zonder diploma? Wie heeft dit ooit bedacht eigenlijk? Er zijn genoeg talentvolle hartelijke mensen die in de zorg kunnen werken, maar worden niet aangenomen want het zijn geen boekwurmen, hebben misschien moeite met feitjes uit hun hoofd leren en houden niet van studeren. Dit is dus verspild en zonde van talent.
Gelukkig zijn er al wat veranderingen gaande. Iedereen die wil werken bij ‘s Heeren Loo kan dat. Deze zorggroep – met 17.000 werknemers – heeft recent het wervingsbeleid radicaal omgegooid; diploma’s zijn niet meer nodig. De focus ligt nu op motivatie en talent in plaats van werkervaring en scholing. Meer bedrijven gaan volgen. Zo werkt dat. Als iets trending wordt, gaat de rest mee.
‘Ruim 70 procent van de ondernemers in Nederland kampt met een tekort aan personeel. De krapte op de arbeidsmarkt blijft hiermee het grootste knelpunt voor ondernemers.’ Dat en meer blijkt uit de laatste Conjunctuurenquête (COEN) van het CBS, MKB-Nederland, VNO-NCW, KVK en het Economische instituut voor de bouw. Het tekort aan geschikt personeel leidt ertoe dat ondernemers verschillende maatregelen nemen.
Is dit nou echt allemaal nodig?
Als we nou eens meer persoonlijkheid, talenten ambities gaan kijken in plaats van alleen naar diploma’s. Bied mensen scholing aan. Cursussen of trainingen. Er zijn ook functies waar vaardigheden belangrijker zijn dan diploma’s. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld ook evalueren of alle vaardigheden al aanwezig moeten zijn tijdens het solliciteren. Sommige vaardigheden kunnen ook tijdens het werken worden geleerd. Bied een BBL aan of wat je ook steeds meer ziet is zij-instromers opties.
Be open-minded en denk anders in deze moeilijke tijd. Diploma’s zijn niet alles en zijn een beetje achterhaald. Ik denk dat je een beetje bent blijven hangen in een oude generatie, een oud tijdperk. Ga mee met de tijd! Denk verder, denk na, want sommige top talenten komen zo niet aan de bak. IK ben zeker wel blij met mijn diploma’s (HBO en een Universitaire bachelor), maar ook dan kan je nog vaak geweigerd worden omdat je bijvoorbeeld te hoog bent opgeleid.
Hebben jullie ideeën wat we aan het personeelstekort kunnen doen in 2025 en waarschijnlijk de toekomst?
Deel jouw ideeën en mening met ons en help ook anderen. Help de arbeidsmarkt.Help mensen aan een baan en help werkgevers aan personeel. Anders denken, omdenken en vooral meedenken.