Teamwork makes the dream work!

teambuilding

Je hebt de quote ‘teamwork makes the dream work’ vast en zeker wel eens voorbij horen komen. Door als team efficiënt samen te werken kun je namelijk alle gedroomde doelen behalen. Maar waaruit bestaat nou een succesvol team? Een succesvol team bestaat uit mensen die verantwoordelijkheid nemen, gefocust werken en samenwerken om gezamenlijke doelen te kunnen behalen. Daarnaast is het belangrijk om open te blijven staan voor nieuwe ontwikkelingen, leermomenten en communicatie. Een goed team is betrokken, heeft vertrouwen in elkaar en staat open voor anderen.

Maar hoe zorg je ervoor jouw team een succesvol team wordt? Teambuilding is een ontzettend belangrijk onderdeel voor elke succesvolle onderneming. Door simpelweg een groep mensen bij elkaar te zetten en aan het werk te zetten creëer je immers geen succesvol team. Je zal moeten blijven werken aan gezamenlijke doelen, communicatie en samenwerken. Teambuilding kun je op ontzettend veel verschillende manieren inzetten; je kunt gezamenlijke activiteiten doen zoals escape rooms of je kunt kiezen voor cursussen of groepsactiviteiten.

Wat is teambuilding
Teambuilding is een verzamelnaam voor teams die gericht bezig zijn om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Wanneer je de woorden team en building letterlijk vertaald krijg je namelijk een groep mensen (team) die bouwen aan (building). Gezamenlijk bouwen jullie dus aan bepaalde doelen. Hierbij is het belangrijk om écht samen te werken. Er is een groot verschil tussen samen werken en samenwerken. Samen werken doe je al door in dezelfde ruimte te zitten met 10 andere mensen en te werken aan jouw doelen. Je werkt dan wel samen met andere mensen maar je werkt niet écht samen. Samenwerken doe je door goed te communiceren, gezamenlijke doelen te stellen en er samen aan te werken deze doelen te behalen.

Waarom is teambuilding belangrijk
Teambuilding kan een team helpen om succesvol te zijn. Het is een manier om te werken aan onderlinge relaties en verbondenheid. Om een succesvol team te kunnen zijn is het belangrijk dat je leert samenwerken. Om goed te kunnen samenwerken moet je elkaar leren kennen op een andere manier dan dat je elkaar kent op de werkvloer. Daarom is het aan te raden om als team teambuilding activiteiten te doen. Door elkaar beter te leren kennen ontstaat er een gevoel van verbondenheid en vertrouwen. Deze aspecten kun je vervolgens inzetten op de werkvloer voor het behalen van de gewenste resultaten.

Organiseer teambuilding activiteiten
Er zijn natuurlijk ontzettend veel activiteiten die je kunt doen als team. Er zijn echter maar weinig activiteiten die je kunt doen als team waarbij je ook daadwerkelijk samenwerkt. Een wijnproeverij of een avondje karten is misschien ontzettend leuk, maar echt samenwerken doe je niet. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor activiteiten waar je daadwerkelijk samen moet werken. Een bezoekje aan Escape room Rotterdam is dan ook een goed voorbeeld van een goede teambuilding activiteit. Je moet namelijk samenwerken om te kunnen ontsnappen. Op deze manier leer je met elkaar communiceren, samenwerken en op elkaar vertrouwen. Dat maakt het verschil met een ‘gewone’ activiteit en een teambuilding activiteit.

Tips om beter te kunnen samenwerken als team
Naast het organiseren van teambuilding activiteiten is het ook belangrijk om op de werkvloer te blijven werken aan teambuilding. Een aantal tips voor succesvolle teambuilding op de werkvloer:

– Stel gezamenlijke doelen; door individueel te werken aan een gezamenlijk doel zorg je voor meer verbinding met elkaar. Zorg dat het gezamenlijke doel voor iedereen duidelijk is en dat het duidelijk is welke werkzaamheden elk teamlid voor zijn rekening neemt.

– Vier successen als een team; wanneer je een gezamenlijk doel behaald hebt is het belangrijk om dit moment niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Sta stil bij de successen die jullie gezamenlijk behaald hebben en vier het met een gezellige borrel!  

-Leer elkaars kwaliteiten kennen; om optimaal te kunnen functioneren als een team is het belangrijk dat je weet wat de goede, en de minder goede kwaliteiten van jouw collega’s zijn. Het zorgt voor duidelijkheid wanneer je weet wie je bij welke kwesties om hulp kunt vragen. Daarnaast zal het werkplezier en de resultaten toenemen wanneer er gebruik wordt gemaakt van ieders kwaliteiten.

-Durf feedback te geven; hoewel feedback vaak als iets negatiefs gezien wordt is het dat absoluut niet. Van feedback kun je alleen maar leren en groeien. Wanneer jij feedback durft te geven aan jouw collega’s laat dit zien dat jullie vertrouwd genoeg zijn met elkaar om dit te kunnen doen en open met elkaar te communiceren. Op deze manier kan het team sneller groeien en ontwikkelen.

Previous articleDe uitdagingen van het trainen van croupiers voor live gestreamde casino spellen
Next articleHet vermogen van Anke de Jong in 2024. Benieuwd?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here