Het is tijd voor een nieuwe baan. Enkele signalen die je niet moet negeren.

bored op werk

Wanneer is het nou tijd voor een nieuwe baan? Nou lees dan gauw verder. Misschien is het tijd!

Als je huidige baan begint te voelen als een nachtmerrie, dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Het is mogelijk dat je door de sleur van alledag niet eens in de gaten hebt dat je jouw baan niet meer leuk vindt. ‘Het is nu eenmaal zoals het is’. Als je de onderstaande signalen herkent dan wordt het tijd om te zoeken naar een nieuwe baan, want deze signalen vertellen jou dat jij je werk spuugzat bent en dat komt vaker voor dan je denkt.

Signalen dat je een andere baan moet zoeken:

Je kunt een top salaris inkomsten hebben, en je werk toch helemaal zat zijn. De oorzaak verschilt per persoon. Kun je jouw collega’s niet uitstaan? Zit er geen uitdaging meer in je werk? Er zijn signalen die je absoluut serieus moet nemen als het om je baan gaat. Als je elke dag met tegenzin naar je werk gaat, in die trein of in die auto stapt, of misschien wel gewoon om de fiets omdat het om de hoek is dan moet je bij jezelf nagaan of het nog wel waard.

1. Je gaat met tegenzin naar je werk

Als jij jezelf elke dag naar je werk moet slepen, en op zondag als een berg opziet tegen een nieuwe werkweek, dan is dat het eerste signaal dat jij je baan niet meer leuk vindt. Dit is het eerste en misschien wel het belangrijkste signaal. En ongetwijfeld ook een van de meest voorkomende ervaringen in het werkveld. Als je wakker wordt met: HELP. Ik heb hier geen motivatie voor dan is dit een calling dat je echt verder moet zoeken.

2. Je werkt alleen voor het geld

Tuurlijk is een goed salaris fijn, maar een financiële goed betaalde baan hou je gewoon niet vol als je het gewoon echt niet leuk vind. Het is niet voor niets dat zoveel mensen overstappen naar een baan in de zorg of iets in die richting omdat ze dat meer voldoening geeft. Zakelijke/commerciele banen verdienen zeker goed, maar is dat het wel allemaal waard?

3. Je werk maakt je moe

Het is logisch dat je moe bent na een werkdag, maar we bedoelen het niet in die zin. In dit geval hebben we het over psychische vermoeidheid. Je baan hoort jou op z’n minst wat voldoening en energie te geven, het hoort je te motiveren. Als dit niet het geval is, dan moet je serieus na gaan denken over een carrièreswitch. Zodat jij je capaciteiten beter kan inzetten en je daarvoor ook motivatie en energie terug krijgt in plaats van dat de kraan langzaam leegloopt. Je baan hoort je energie te geven.

4. Je meldt jezelf onterecht ziek

Wie doet dat nou niet wel eens? Iedereen toch. Lekker dagje thuis. Geen zin in werken. Als je jezelf vaak ziek meldt terwijl je dat niet bent dan is dat ook een signaal dat je niet blij bent met je baan. Het kan gebeuren dat je soms even niet lekker in je vel zit, maar als dit op regelmatige basis gebeurt, dan kun je beter ander werk zoeken. Het moet wel redelijk blijven. Als je meer ziek bent dan werkt dan is er toch wat mis.

5. Je bent niet trots op je baan

Als je niet met passie of trots over je werk kunt praten tegen anderen, dan ben je waarschijnlijk niet blij met je baan. Als je blij bent met je werk, dan vermijd je het onderwerp niet als het ter sprake komt. Als je dit wel doet dan is dat een signaal dat jij je baan niet meer leuk vindt.

6. Je ervaart veel stress

Met een gezonde dosis werkdruk is niets mis, en kan sommige mensen zelfs motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Het wordt een andere zaak als je constant stress ervaart. Neem dit signaal wel serieus, want een burnout daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Een burnout komt vaak voor, maar een bore-out ook…en daar wordt dan weer minder over gesproken.

7. Je neemt je werk mee naar huis

Mensen die passie voor hun werk hebben, denken thuis ook vaak aan hun werk, maar dat is motivatie. Wij hebben het in dit geval over het negatieve gevoel dat je op je werk ervaart, en dit gevoel mee naar huis neemt. Je balans tussen werk en privé is dan in gevaar, en dat signaal moet je zeer serieus nemen. Dit is sowieso vaak het geval bij HSP mensen, hooggevoelige mensen. Ze nemen het werk te zwaar en serieus en nemen het dus vaak mee naar huis. Vooral negatieve dingen.

8. Je denkt op je werk aan een andere baan en zit stiekem op Indeed te kijken

Dit zijn gedachten die je serieus moet nemen, want het is de wens voor verandering. Wat wil je echt doen? Als je geen voldoening meer haalt uit je werk, dan wordt het tijd om toe te geven aan je gevoel en die grote stap te zetten, want het leven is al kort genoeg. Zit je de hele dag op Google, Indeed, social media naar andere banen te kijken? Ben je aan het kijken naar een carriereswitch, wil je graag liever meer vrijheid en bijvoorbeeld ambulante begeleider worden? Neem jouw gedachten en zoekpatroon serieus. Ga voor wat je hart lief heeft.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here