Tip: ga geen journalistiek of communicatie studeren. Einde van dit beroep? Of is er nog hoop?

einde journalistiek 2023

Dit zag je misschien zelf ook al aankomen als student in spe. Je moet keuzes gaan maken voor je toekomst. Wat ga je volgend jaar studeren? Ga je mee met de technieken en ontwikkelingen of ga je toch voor je eigen skills? Geloof je nog in je eigen schrijf kwaliteit? Journalistieke kwaliteit?

Dankzij GPT chat is het einde van de journalistiek en de media wereld in zicht. Misschien nu nog niet, maar er komt nog wel een betere chat en techniek. Hoewel bedrijven aangeven dat een robot geen menselijk werk kan vervangen en spreekt niemand zich er echt over uit. Wij denken toch echt dat veel tekstschrijvers en copywriters in de problemen komen en daarmee dus ook de gehele journalistieke/copywriting wereld.

Er zijn nog steeds belangrijke rollen voor menselijke journalisten, zoals het stellen van kritische vragen, het uitvoeren van onderzoek en het beoordelen van de betrouwbaarheid van bronnen en informatie, aldus de chat.

Maar uiteindelijk komt er ook wel een chat die dat gaat vervangen. De robots en technieken zullen steeds beter worden. Nog steeds geen angst voor de toekomst? Ik ben benieuwd wanneer er meldingen zullen komen van de eerste copywriters zonder werk. Of wanneer er de eerste ontslagen zullen vallen in de media wereld. Bezuinigen kan je dus op je tekstschrijvers/copywriters en je journalisten.

De chat zelf geeft aan dat ze een goede aanvulling kan zijn op de journalistiek. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het automatiseren van bepaalde taken, zoals het analyseren van grote hoeveelheden gegevens, het identificeren van patronen en trends, en het genereren van basisverslagen. Dit kan journalisten helpen om hun werk efficiënter te doen en meer tijd te besteden aan taken die meer creativiteit en menselijke intuïtie vereisen, aldus de chat.

Wil je graag een carrière en dus baan zekerheid in de toekomst? Ga dan niet voor een opleiding journalistiek, communicatie of media. Robots zullen deze sector helemaal overnemen. Niemand zegt het, maar wij voelen het.

Wil je gegarandeerd zijn van werk en dus inkomen? Ga dan voor de bouw, techniek of zorg. Dan zit je altijd wel goed.

Meer lezen over de beroepen van de toekomst? Bekijk dit dan eens.

Previous articleWat voor werk doet Drake? Hoe rijk is hij?
Next articleHet vermogen van Fred van Leer in 2024. Benieuwd?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here